Косово је Србија Косово је Србија

Косово је Србија

www.delije.net
  ДЕЛИЈЕ СЕВЕР

 
Актуелно
- Навијачке вести
- Текућа сезона
- Спортске вести
- Извештаји
- Резултати
- Форум
- Видео - аудио
- Фондација Делије
- Други о нама
- Линкови
- Место за спектакле
- GATE 7

- Контакт
- Насловна
Ретро
- Прича
- Галерија
- Инострана гостовања
- Дерби

Fudbalski klub

Kosarkaski klub
 

Место за спектакле

 

Своје капије званично је отворио 1. септембра 1963. године на првенственој утакмици са Ријеком (2:1). Тада је на још увек недовршеним трибинама, кроз петнаест оспособљених улаза ширине пет метара, прошло 55.000 гледалаца, да би рекорд те јесени био забележен у дербију са Партизаном - 74.000 гледалаца. Следеће године, пошто је стадион потпуно завршен, капацитет је износио 110.000 гледалаца.

Први гол на Звездиној "Маракани" постигао је Трифун Михајловић, у сусрету пионира Звезде и Јединства из Земуна, предигри првенственог меча са Ријеком. Први званични, прволигашки погодак, дело је Ријечанина Вукоја, док је први гол за сениорски тим Црвене звезде постигао Душан Маравић, на истој утакмици.

И још нешто о рекордима. Ако се гледа по броју продатих улазница, рекорд београдске "Маракане" постављен је 23. априла 1975. године на утакмици полуфинала Купа купова са мађарским Ференцварошом (2:2). Званично, на трибинама је са купљеним картама било 96.070 душа, али се процењује да је те априлске ноћи заправо било присутно свих 110.000 гледалаца, колики је капацитет стадиона тада био.

У међувремену, та бројка је драстично смањена. Пратећи модернизацију и истовремено испуњавајући захтеве Европске фудбалске Уније, у циљу повећања комфора навијача и њихове безбедности, укинута су стајаћа места на стадиону. Постављене су столице на све четири трибине, тако да данас капацитет стадиона званично износи 55.000 седећих места.

Текст је преузет са званичног сајта клуба.

 

  
Shop
E-cards
Download
wap.delije.net
Ново у shop-у
Мајица ФК ЦЗ БГ 2023
Претрага вести
   
Апликације Делије