Dve najvece beogradske navijacke grupe imaju suprotne stavove o utakmici Jugoslavija - Hrvatska i mitingu opozicije

DELIJE na mitingu, grobari na utakmici

 

CRVENO-BELI: Obe ekipe, i Jugoslavija i Hrvatska, nama su omrazene. FSJ je sve ucinio da mi ne udjemo na stadion kako se ne bi cule antirezimske parole. Na miting ide 99% nas, ali bez Zvezdinih obelezja.

 

 

CRNO-BELI: Bili smo svuda sa Jugoslavijom, bicemo i u sredu. Nas ima iz raznih partija, nismo politicki navijaci i organizovano necemo ici na miting

aaJugoslavija i Hrvatska sastaju se u sredu na Marakani, a opozicione stranke u cetvrtak ispred Savezne skupštine organizuju veliki miting. Još jedna nedelja kada ce biti puno strasti i situacija za infarkt. Nacija se sprema za oba dogadjaja, ali svako na svoj nacin.

Navijaci Partizana i Crvene zvezde do sada su uvek imali suprotstavljene stavove po ideološkim, politickim i naravno- klupskim pitanjima, a i sada je situacija ista. Na utakmici nece navijati zajedno, a na miting ce ici samo DELIJE, koje su se i do sada isticale na antirezimskim protestima i, tvrde upuceni, cesto bili ona kriticna masa koja je uspevala da zagreje atmosferu.

Portparol DELIJA Jovan Joca Šurbatovic rekao je u ponedeljak za "Glas javnosti" da oni nemaju nameru da se organizovano pojave na susretu Jugoslavija- Hrvatska jer je poznato da ne priznaju trecu Jugoslaviju ("komunisticku tvorevinu") i njene drzavne simbole.

- Obe ekipe koje se sastaju u sredu na Marakani nama su omrazene! Generalan stav naše navijacke grupe je da smo antijugoslovenski orijentisani i ne podrzavamo reprezentaciju drzave koju ne priznajemo. Do sada organizovano nismo išli na reprezentativne susrete pa necemo ni sada jer za to nema nikakvih razloga. Uz to imamo jasno odredjen stav i prema Fudbalskom savezu Jugoslavije i mislimo da je to nesposobna organizacija za koju bi bilo najbolje da takva kakva je - ne postoji. Drugo, mi smo davno prevazišli tu nacionalnu euforiju. Mozda neko pojedinacno na utakmicu i ode, ali to je njegov licni izbor - kaze Šurbatovic.

Portparol najvernijih tifoza crveno-belih podvlaci još jednu vaznu cinjenicu:" FSJ je sve ucinio da se Delije ne pojave na Marakani još pre naše odluke da ne idemo organizovano jer kontrolisano prodaje karte. Razlog tome je jasan - njima ne odgovara da se cuju antirezimske i antidrzavne parole, kao ni zvizdanje himni Hej Sloveni".

DELIJE ce se ipak u cetvrtak uvece pojaviti na mitingu u centru Beograda, ali bez zastava, šalova i drugih obelezja Crvene zvezde, pošto, kaze Šurbatovic, zele da klub zaštite od politike.

- Na miting takodje ne idemo organizovano, ali ce 99 procenata "severa" biti tamo. Necemo ici da bi podrzali bilo koju partiju vec zato što smo protiv ove vlasti, a sad je dogorelo do nokata. Da se razumemo, mi cemo uvek biti protiv svake loše vlasti, a necemo podrzavati
ni jednu partiju
- objašnjava portparol DELIJA.

  Najverniji navijaci Partizana - "grobari" - nece ici na miting ali ce podrzati jugoslovensku reprezentaciju na "Marakani".

- Poznato je da smo mi bili uz Jugoslaviju ("veliki" Srbi...) i u Budimpešti i u Francuskoj na Svetskom prvenstvu, tako da cemo i sada biti uz "plave".
To je susret koji ce uci u anale, prvi put se sastaju drzavni fudbalski timovi Jugoslavije i Hrvatske, dakle istorijski susret, i smatramo da "grobari" moraju biti tu. Tako nešto se ne dogadja svaki dan. Takodje, mislimo da svi oni koji hoce da zvizde i rade neke nesportske stvari na toj utakmici treba da budu van stadiona (na utakmici protiv NK Rijeka Chegi & co. su smirivali jug da ne vicu "Slobo pizdo, Kosovo si izd'o")
- rekli su nam u Agenciji "Grobari".

Na pitanje da li ce "grobari" na utakmici zvizdati jugoslovenskoj himni- u agenciji su nam rekli da "još nemaju zajednicki stav (da li to znaci da ako "zajednicki" odluce da nece zvizdati (??), da ce ucutkivati onoga ko bude zvizdao?) po tom pitanju". Karte za utakmicu
još nisu dobili, ali im je iz FSJ obecano, objašnjavaju, dvesta ulaznica (obecano je poslusnima...) za "mec stoleca".

Što se tice mitinga, "grobari" na njega organizovano nece ici.
- Mi smo sportska grupa, mi nismo politicki navijaci pa da idemo na miting (a koji su to i sta su to "politicki" navijaci? Mozda bi trebalo da pogledaju svoju upravu koja vrvi od politicara). Medju nama ima pripadnika razlicitih partija (ima i kod nas pa nas to ne sprecava da budemo protiv rezima. jedino "opravdanje" moze im biti ako su ovde mislili da ima pripadnika SPS i JUL) i ne zelimo da se svadjamo oko politike. Jednostavno, nas interesuje samo Partizan, bez obzira na situaciju u zemlji (pa da, kad je neko stoka dovoljan mu je tor da u njemu zivi...)- rekao je za "Glas" jedan od legendarnih vodja "Grobara", koji je na pitanje za komentar odluke DELIJA odgovorio:
"Znaš šta brate, mi smo isti narod a dva sveta".

D.Petrovic

preuzeto iz dnevne novine Glas Javnosti

napomena: delovi teksta obojeni u crveno i ispisani italic slovima su delo webmastera kako bi skrenuli paznju na pojedine izjave. Tekst u zagradi je nas komentar.

Nas komentar:

Jeb'o vas Mirko!

 

MUP hapsio DELIJE

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uhapsilo je u utorak najmanje cetvoricu vodja DELIJA, najvernijih navijaca Crvene Zvezde, saznaje "Glas" u navijackim krugovima.

Hapšenja su usledila nakon teksta objavljenog u utorak u "Glasu javnosti" gde je Jovan Šurbatovic, portparol DELIJA, najavio da ce crveno-beli "tifozi" bojkotovati današnji susret izmedju Jugoslavije i Hrvatske na "Marakani", te da ce sutra ispred Savezne skupštine biti prisutni na mitingu potpisnika Pakta za stabilnost Srbije.

Kako nezvanicno saznajemo uhapšeni su: Vladimir Šavija, Zoran Timic - Tima, Dragan Vasic - Gaga i Stane Staletovic. Uz njih, pouzdano saznajemo, policija je juce pokušala da privede još nekoliko lidera DELIJA ali ih nije zatekla kod kuce i na radnim mestima, gde su ih trazili.

Šavija i Simic su, kako smo obavešteni od njihovih drugova, privedeni juce ujutro u beogradskom naselju Mirijevo, dok su se vracali sa proslave rodjenja sina jednog svog prijatelja. Ocevici tvrde da su obojca pitali trojicu inspektora, koji su ih privodili, "da li je to zbog utakmice i mitinga" ali im je na to, navodno, odgovoreno: "Nije zbog toga". Ostali su uhapšeni u isto vreme na svojim kucnim adresama.

Jedan od uhapšenih se u utorak uvece javio porodici rekavši im da je u policiji, da se dobro oseca, ali nije mogao da opširnije prica o svemu. Jedino što je mogao da kaze je da su im policajci rekli kako ce ih pustiti za dva dana, odnosno, najverovatnije u petak. Mladici iz razumljivih razloga nisu mogli da govore o pojedinostima.

DELIJE sa kojima smo u utrorak uvece razgovarali iskljucuju bilo koju drugu mogucnost kao razlog hapšenja njihovih drugova, osim politicke, jer, kako kazu, posle incidenta u Cacku na utakmici Borac - Crvena Zvezda nije bilo kontakata sa policijom niti drugih povoda za jucerašnji postupak MUP Srbije.

Beogradska policija se nije oglasila povodom ovog dogadjaja.

D. Petrovic

Prezueto iz dnevene novine Glas Javnosti
Kako je jedan od webmastera nezvanicno saznao, za veceras je najavljen scenario, prema kome ce u slucaju vodjstva YUG od 2:0 na stadion doci i predsednik YU, a onda ce mu
jul-ovci, sps-ovci, murija i ostali koji su dobili onih 20-ak hiljada karata skandirati "Slobo, ostani" .... tragicno...
Delije Internet Fan Club ce se potruditi da Vam u najkracem roku obezbedi detalje oko ovog (pod uslovom da je zbog vecerasnje utakmice i mitinga, a 99% jeste)
protivustavnog i protivzakonitog hapsenja, i to direktno od uhapsenih.

Ovaj postupak samo govori koliko se oni nas plase...

Vasa misljenja o hapsenju DELIJA
 
EPILOG

Intervju koji je za  "Glas" dao jedan od uhapšenih vodja "DELIJA", Zoran Timic Tima, koji u šali kaze da je odgovoran za mrak na Marakani

Iskljucili smo struju daljinskim iz zatvora

Nalog za hapšenje dao ministar Stojiljkovic. Spisak sa našim imenima bio ispisan na jednoj masnoj kafanskoj salveti.

Trojica lidera "delija" Vladimir Šavija (25), Zoran Timic - Tima (35) i Jovan Staletovic - Stane (32) pohapšeni su u iznenadnoj akciji beogradske policije u utorak, dan pre utakmice reprezentacija Jugoslavije i Hrvatske i dva dana pre mitinga Pakta za stabilnost Srbije. U pritvoru su, bez zvanicnog objašnjenja, proveli tri dana i u petak popodne oslobodjeni, a da ni sami ne znaju šta je bio razlog privodjenja jer ih za 72 sata "iza rešetaka" niko nije ispitivao ni o cemu niti su dali bilo kakvu izjavu.

- Sedeli smo i blejali u plafon tri dana - objašnjava za "Glas javnosti" Zoran Timic, dodajuci da je njihovo hapšenje bilo "direktna rezija vladajucih stranaka koje su se uplašile antijugoslovenskih ispada i prisustva na utakmici i demonstracijama".

- Ja sam uhapšen tako što su me u utorak prepodne telefonom pozvali u SUP Beograda. Tamo su mi rekli da moraju da mi oduzmu pištolj za koji imam dozvolu. Kolima smo otišli do mog stana uzeli pištolj i vratili se nazad. Staneta su inspektori "digli" u utorak oko šest ujutru iz stana, a Šaviju su oko 11 sati pokupili iz neke kafane. Odveli su nas na peti sprat i tu smo sedeli u jednoj sobi. Policajci su sve vreme bili veoma korektni i govorili nam da još ništa ne znaju, da im je samo naredjeno da moraju da nas privedu. Govorili su da nismo osumnjiceni ni zbog cega, da nema nikakvih problema, ali smo nezvanicno culi da cemo biti najverovatnije zadrzani tri dana zbog utakmice i zbog mitinga. Kasnije smo saznali da je naredjenje stiglo direktno od ministra policije Vlajka Stojiljkovica. Koliko je sve bilo bezazleno, govori podatak da je meni celo popodne bio ukljucen mobilni telefon pa sam iz SUP-a obavio neke poslove i telefonirao zeni - kaze Timic.

Inspektori Odeljenja za javni red i mir, objašnjava sagovornik "Glasa", neformalno su govorili da su oni licno protiv takvog nacina hapšenja, ali da samo izvršavaju naredjenja.

- Mi smo se sa nekima od njih znali od ranije, imali smo, tako da kazem, relativno dobru saradnju. Rekli su nam još kako oni znaju da smo Stane i ja stariji navijaci, da skoro deset godina nismo hapšeni, i da oni nikada ne bi napravili takav izbor da su se pitali. Pricali su da to rade protiv svoje volje. Na spisku za hapšenje nalazila su se još trojica naših drugova navijaca koje policija nije uspela da uhapsi pošto ih nije pronašla. Čuli smo, opet nezvanicno, da je spisak sa našim imenima bio ispisan na jednoj masnoj kafanskoj salveti. Ko je to napravio, nismo uspeli da saznamo - istice vodja Zvezdinih navijaca.

Do šest popodne caskali su sa inspektorima, a onda im je uruceno rešenje o dvadeset cetvorocasovnom pritvoru zbog sumnje da su uradili prekršaj iz clana 12, stav 1 Zakona o javnom redu i miru.

- To je neki toliko opšti clan da moze maltene sve da se podvede po njega. Glasna prica, puštanje glasne muzike, tuca, razbijanje flaša... Spustili su nas u celije SUP-a u Ulici 29. novembra, gde smo proveli noc i sredu do šest sati. Tada su po zakonu ili morali da nas puste, ili da nas vode kod sudije za prekršaje. U tom trenutku dolaze potpuno drugi inspektori iz Odeljenja za kriminalitet, i daju nam da potpišemo papir gde piše da se odredjuje pritvor protiv nas trojice pod sumnjom da smo izvršili više teških kradja iz clana 166! Inspektor nam je rekao onako drugarski da je to samo forma kako bi nas zadrzali, da se to u petak cepa i da oni imaju pravo da nas drze tri dana ako smo pod sumnjom. Kao, znaju oni da mi ništa nismo uradili. I našoj rodbini su javili da ne moraju da angazuju advokate jer mi u petak izlazimo - prica Timic.

U sredu predvece, pod "novom sumnjom" odvedeni su u Centralni zatvor i razdvojeni u samice. Ušli su u redovnu proceduru za prijem. Nisu se pošteno ni adaptirali na "sredinu" kada su im u petak oko podne zatvorski strazari saopštili da su slobodni.

- Sve ovo je cista politicka nameštaljka, jer smo kao Zvezdini navijaci zasmetali nekome zbog našeg poznatog antirezimskog i antijugoslovenskog stava. Neko je pomislio da od nas preti opasnost, pa su uhapsili nekoliko glavnih ljudi. Ovo je prvi put u mojoj dugogodišnjoj navijackoj karijeri da se ovako nešto dešava. Jedan pogrešan nacin - niti smo nas trojica toliko bitni - niti tako mogu da se smire odredjene stvari u ovoj zemlji. Ako smo nas trojica najveci drzavni problem, onda ne znam... Valjda im smeta naše apsolutno negiranje Jugoslavije - kaze Timic.

Gradske price da su za nestanak struje na "Marakani" krive "delije", Timic sa smehom odbacuje:" Jeste, mi smo sa daljinskim upravljacem iz zatvora ugasili struju! Ha, ha, pa za to smo culi tek sutradan. Da li se to dešavalo ranije? Pa ranije nismo imali daljinske upravljace - sad imamo!"- zakljucuje Zoran Timic - Tima.