Hronologija dešavanja u Čačku

 

Gostovanje u Čačku,
vidjeno okom Zvezdinog navijača..



Utorak 9. avgust

 

Disciplinski sudija Mihajlo Perišić u ponedeljak odlučio o kaznama zbog incidenta na utakmici u Čačku

Zvezda bez navijača !!!

Protiv Železnika i Budućnosti crveno-beli pred praznim tribinama "Marakane"

Disciplinski sudija Mihajlo Perišić izašao je u susret Crvenoj zvezdi i odluku o kaznama zbog incidenta na utakmici Borac - Zvezda u prvom kolu prvenstva, prolongirao sa petka na ponedeljak.

Međutim, kazna nije izostala: Crvena zvezda će naredna dva meča na domaćem terenu igrati bez prisustva publike. Dakle, u trećem kolu protiv Železnika i petom protiv Budućnosti, crveno-beli neće imati pomoć navijača. Što se tiče Borca, kasa Čačana će biti lakša za 30.000 dinara, dok je treći prijavljeni, golman Crvene zvezde Aleksandar Kocić kažnjen sa 5.000 dinara.

- Crvena zvezda je kažnjena zbog toga što su njeni navijači bez potrebe izazvali incident posebne težine zbog koga je utakmica bila prekinuta čitavih sat vremena. Kazna je najnepopularnija, publike neće biti na utakmici, ali s obzirom da su upravo oni koji se predstavljaju kao navijači Crvene zvezde izazvali incident takva kazna je najbolja. Po pravilniku, Zvezda je mogla biti kažnjena od jednog do tri meča bez publike - kaže Perišić.

Borac iz Čačka, iako se slučaj dogodio na njihovom terenu, prošao je daleko bolje.
- I odgovornost Borca je daleko manja nego Zvezdina i zato stadion nije suspendovan. Čačani su kažnjeni novčano zbog prospusta u organizaciji i zato što nisu obezbedili neophodnu bezbednost. Istina je da su oni obavestili SUP, ali pošto su znali da Zvezdini navijači i usput prave nerede trebalo je da zatraže jače snage policije - jasan je Perišić. - Što se tiče Kocića, on se nesportski poneo, oštetivši vrata svlačionice. Kažnjen je sa 5.000 dinara.

 

Nedelja 7. avgust

Ekskluzivno, prenosimo tekst iz
"Glasa Nedelje" o neredima u Cacku



"Delije" za incident u Čačku okrivljuju loš stadion i publiku koja ih je kamenovala

Provokacije nikad ne trpimo!

Snosimo deo krivice za prvi upad u teren, kažu navijači Zvezde

Nedelju dana posle incidenta u Čačku na utakmici Borac - Crvena zvezda oglasile su se i "Delije", najverniji navijači crveno-belih. Vođe "Delija" su nekoliko dana razmišljale kako da se postave u celoj situaciji koja je dobrim delom ispolitizovana, što njima, kako su nam neformalno rekli - nikako ne odgovara. Takođe, iz raznih razloga lideri navijača nisu bili voljni da opširnije pričaju o incidentu, ali su, kako bi se zvanično čula i njihova strana, specijalno za "Glas javnosti" zajednički sročili izjavu sledeće sadržine:

- Mi, najvernije Zvezdine "Delije", želimo da izjavimo: pre svega zbog našeg kluba krivo nam je što su sa događajima u Čačku hteli da iskompromituju nas kao navijače i FK Crvena zvezda. Smatramo da snosimo deo krivice za prvi upad u teren, ali za drugi upad smo u potpunosti izazvani. Sve što je proizvelo taj masovni upad u teren posledica je konstantnog petominutnog gađanja kamenjem publike sa istočne tribine kao i izvan stadiona! Svih trista pedeset "Delija" koji su bili tamo žive za Zvezdu i ne može niko da nam nametne da smo hteli da prekinemo utakmicu - kaže se izjavi i dodaje:

"Zvezda, Srbija, nikad Jugosavija"

Činjenica je, ipak, da su "Delije, kao sigurno najbrojnija navijačka grupa u Jugoslaviji, uvek bili interesantni mnogim strankama jer je svako želeo da "sever" bude uz njega. Mada su početkom devedesetih određene partije imale uspeha u pridobijanju Zvezdinih navijača, poslednjih godina vođstvo tifoza se trudi da navijanje bude u stilu devize : "Zvezda, Srbija nikad Jugoslavija". Podsećanja radi, hroničari smatraju da je prvi signal raspada Jugoslavije bio čuveni obračun "Delija" i "Bed blu bojsa" na Maksimiru, posle čega u Jugoslaviji ništa nije bilo isto.

- Koga lažu da žele da poboljšaju kvalitet domaćeg fudbala, oni koji su dozvolili da igramo u najbrojnijoj ligi u Evropi, na deset stadiona koji nemaju elementarne uslove za prvoligaški fudbal protiv čega se i naš klub borio. Zato naš klub neizmerno volimo i ne dozvoljavamo nikome da nas ikada posvađa sa njim. "Delije" su grupa koja nikada nije trpela provokacije. Zvezda je život, ostalo su sitnice - zaključuje se u izjavi koju su novinaru "Glasa" izdiktirale vođe "Delija".

Iz razgovora sa pojedinim vođama navijača crveno-belih može se zaključiti da je njima zaista žao zbog celog događaja. Jedan od njih, koji kao "uspomenu" iz Čačka nosi razderotinu od kamena na čelu, objasnio je da su "Delije" živi ljudi i da se masa ponekad teško može kontrolisati s obzirom da su i oni nezadovoljni celokupnom situacijom u zemlji. Većina tih mladića ne može da pronađe posao, a oni koji to uspeju, nekako sastavljaju kraj s krajem radeći kao noćni čuvari, konobari, fizikalci i sve pare koje zarade troše na jedini životni ventil - odlazak na stadion i gostovanja. Kriminal ih, stalno naglašavaju, ne interesuje, a ne žele da od svoje ljubavi prema klubu, kao neke druge grupe, prave biznis.

U Čačak su, kako smo čuli, krenuli kao na izlet jer im na pamet nije padalo da će naići na suprotstavljeni tabor. To su ona gostovanja gde navijači popiju nekoliko piva, malo prošetaju po gradu, pevaju, i vrate se kući. Izvikivali su nekoliko puta "Slobo p..., Kosovo si izdo", pa čak i ime Velje Ilića, gradonačelnika Čačka, i onda je krenuo krkljanac, za koji ne postoji, kažu neke "Delije", valjano objašnjenje osim onog koje su naveli u zajedničkoj izjavi.

Pokušaj da se incident u Čačku stavi u politički kontekst nije isključen, s obzirom da se ovaj grad smatra "opozicionim bastionom", ali kako onda objasniti recimo česte obračune "Delija" sa navijačima klubova iz Beograda (Junajted fors i Grobarima). Svuda u svetu, jednostavno, zavađeni navijački klanovi koriste pesnice za namirivanje, a upadi na teren su skoro uobičajeni i to na "pravim" stadionima koji ne liče na loše ograđenu livadu, kao čačanski.

Navijački fanatizam je praktično neizlečiva "bolest", posebno kada je opšta situacija takva da bolje zabave nema. Što reče jedan "Delija":" Ne mogu više da slušam kevu i ćaleta kako kukaju zbog para, na poslu mi smanjili platu deset puta, ovi kreteni prodali sve za šta su moji drugovi ginuli - jedva čekam vikend da odem na utakmicu i istutnjim se".

 

 

Utorak 3. avgust

Komesar Prve savezne lige Lazar Radović podneo prijave povodom incidenta u Čačku

Na tapetu Zvezda, Borac i Kocić

Disciplinski sudija Mihajlo Perišić dolazi u utorak, odluke se očekuju do kraja nedelje

Nemile scene iz Čačka, sa utakmice Borac - Crvena zvezda, nikoga nisu ostavile ravnodušnog. U ponedeljak se zvanično oglasio i Lazar Radović, komesar Prve savezne lige.

- To što se dogodilo je težak incident u okviru fudbalske organizacije. Ali, po mom viđenju čitav slučaj čak i izlazi iz tih okvira. U Čačku je fudbal bio više od igre, ali u negativnom smislu - kaže Radović. - Ipak, najbitnije je da fudbal nije izazvao incident. Niko od aktera, ni igrači, ni članovi stručnih štabova, niti sudije, nisu uradili ništa što bi uzrokovalo incident. Lično, iz mog fudbalskog ugla utakmica je bila monotona i nikada je ne bih gledao. Uz to, kao bivši fudbaler i čovek koji je ceo život proveo u fudbalu, nisam video da navijači prekinu utakmicu onda kada je njihov tim poveo.

Komesar Radović kao da je predosetio buran početak sezone.
- Najavio sam na sednici Izvršnog odbora da će prvenstvo biti veoma teško, najviše iz razloga što je mnogo mesta koja vode u niži rang. Kao da sam naslutio... Međutim, ako tako mogu da kažem, bolje što nam se ovo desilo sada nego recimo sredinom šampionata, ili pred kraj. Sada je svima jasno koliko će prvenstvo biti teško - istakao je Radović.

Uz pohvale zvaničnim licima na utakmici na dobro obavljenom poslu i iscrpnim izveštajima radović je istakao da je sada i pred fudbalskom organizacijom da reaguje takođe efektno. Disciplinski sudija Mihajlo Perišić danas stiže i odmah će pred sobom imati svu neophodnu dokumentaciju.

- Očekujemo odluku do kraja nedelje, ali jedno je jasno: meč je registrovan 2:2. Što se tiče prijava, podneo sam ih protiv Crvene zvezde, Borca i fudbalera Aleksandra Kocića. Zvezda je prijavljena jer su njeni navijači izazvali incident bez ikakve potrebe. U pravilniku jasno piše da su klubovi odgovorni za svoje navijače, tim pre što je Crvena zvezda dobila karte sa kojima su vinovnici incidenta ušli na stadion.

- Što se tiče Borca, desilo se na njihovom stadionu, a i učestvovali su i njihovi navijači. Konačno, golman Zvezde Kocić je prijavljen zbog nesportskog ponašanja. Jasno mi je da je bio sprečen da zarađuje svoj hleb ali morao je ostati disciplinovan, a ne da izvaljuje vrata na stadionu - istakao je Radović, naglašavajući da će zahtevati od Izvršnog odbora FSJ da dostavi analizu slučaja.

- IO treba da incident ispita ga iz svih uglova kako nam fudbal ne bi otišao stranputicom i da ne bi bio korišćen u svrhe od kojih ga stalno čuvamo i ograđujemo.



Nedelja 1. avgust

HAOS U CACKU !!!

Borac - Zvezda 2:2 (1:1)

Derbi prvog kola fudbalskog prvenstva Jugoslavije između Borca i Crvene zvezde prekidan je u dva navrata zbog incidenata koje su izazvali navijači gostujućeg tima.

Prvi prekid u 9. minutu trajao je četvrt časa, dok je drugi, u finišu prvog poluvremena, trajao 51 minut! U sukobu navijača crveno-belih i pristalica domaćeg tima bilo je povređenih, a policija je pucnjima u vazduh pokušavala da smiri razularenu masu.

Stradali su i redari, autobusi i automobili beogradske registracije a teren je po završetku meča bio prekriven kamenjem i srčom. Tragičan bilans je mnogo razbijenih glava, desetine teže i lakše povređenih čak i među pripadnicima policije, nekoliko uhapšenih...

- Verujte, teško mi je da govorim posle svega što sam video - deprimirano govori Goran Bunjevčević, kapiten Crvene zvezde. - Bilo je strašno, nije se znalo ko koga udara... Kamenice su letele na sve strane, bilo je krvi, strahovali smo da ima i mrtvih.

Na stadionu kraj Morave bilo je prisutno 10.000 gledalaca. Počelo je relativno mirno, uz već odomaćen običaj vređanja protivnika, verbalnih prepucavanja...

Prvi incident, kada su posle vođstva svojih ljubimaca navijači crveno-belih jurnuli na teren, završen je mirno. Proključalo je u drugom prekidu - zanemarljivo mali broj redara nije uspeo da obuzda gostujuće navijače, a potom su pripadnici policije pokušali da razdvoje sukobljene strane tuča je poprimila dramatične razmere. Najdeblji kraj ipak su izvukle pristalice crveno-belih. Izbačeni su sa stadiona i posle pedesetak minuta delegat Miško Ilić odlučio je da prekinutu utakmicu nastavi.

- Bili smo zbunjeni. Posle drugog prekida otišli smo u svlačionicu, rečeno nam je da se susret neće nastaviti - prenosi atmosferu iz svlačionice gostiju Ivan Vukomanović koji je bio posebno "etiketiran" od strane čačanske publike. - Istuširali smo se, obukli i krenuli u autobus. Međutim, na izlazu su nas zaustavili i obavestili nas da se meč nastavlja pred praznim tribinama u regularnim uslovima. To je bilo samo delimično tačno - naših navijača nije bilo, ali su domaći ostali. Na terenu je bilo svega i svačega...

Iskusni Nikoslav Bjegović jedva je pronalazio reči.
- Dočekani smo kao neprijatelji. Izvređani, ispljuvani, zaista mi nije jasno odakle tolika mržnja. Umesto fudbalskog praznika, doživeli smo da budemo žrtve ogromne količine besa...

Čačanska istina se u velikoj meri razlikuje od beogradske. Domaćin glavnog krivca vidi u navijačima Crvene zvezde koji su sa južne strane stadiona bez ikakvog povoda preskočili ogradu i upali na teren. Predstavnici Borca podvlače da krivca treba tražiti i u glavnom sudiji, Kraljevčaninu Draganu Tripkoviću koji nije imao snage da prekine utakmicu kada je to morao da uradi, ako ne posle prvog, posle drugog prekida obavezno...


Miloljub Ostojić posle sastanka sa igračima odlučio da ostane na kormilu, objašnjavajući razlog zbog koga je želeo da ode

Ostavka od ovakvog fudbala

Revoltiran događajima pre, za vreme i posle utakmice, šef stručnog štaba Crvene zvezde Miloljub Ostojić preksinoć je u dva navrata podnosio ostavku! U prvi mah, iznenađeni postupkom šefa, igrači su bili zbunjeni da bi potom, kada je autobus već stizao za Beograd kapiten Bunjevčević ispred ostalih crveno-belih momaka zamolio Ostojića da ih ne napušta. Ubeđivanje nije pomoglo, a nastavak razgovora usledio je juče, pre polaska ekspedicije Crvene zvezde na turneju u Španiju. Igrači su bili spremni da raspakuju kofere i ne otputuju u slučaju da se Miloljub Ostojić povuče, tako da je došlo do novih pregovora. Napokon, Ostojić je prihvatio da ostane na kormilu...

- Moja ostavka je bila gest protiv svega što se dešava u fudbalu. Želeo sam da odem, bilo mi je dosta svega, a u prvom redu ostavkom sam hteo da skrenem pažnju na ovakve tragične događaje - govorio je juče Ostojić, posle sastanka sa igračima a pre polaska za Španiju. - Ko voli ovaj sport, ili radi u njemu, mora da se udruži jer ovakve stvari jednostavno sahranjuju fudbal.


U Gradskoj bolnici u Čačku pomoć zatražilo 18 povređenih lica

ČAČAK - Prema rečima dežurne sestre, posle incidenta na prvenstvenoj utakmici, u čačanskoj Gradskoj bolnici lekarsku pomoć je zatražilo 18 povređenih lica. Posle pregleda, na lečenju su zadržani Luković Aleksandar (16) učenik iz Čačka i policajac Dejan Bojović. Hospitalizovani se trenutno nalaze na hirurškom odeljenju čačanske bolnice, uz napomenu da će mladi učenik sa teškom povredom nosa uskoro biti prebačen na specijalističku kliniku.
U jutarnjim satima, u pratnji policije lekarsku pomoć u Gradskoj bolnici zatražili su Borivoje Šobajac i Darko Đurđević iz Smedereva, koji su posle pregleda opet u pratnji policije napustili bolnicu.


Pune ruke posla za čačansku policiju

Uhapšeno 12 navijača

ČAČAK - Protiv izgrednika, navijača Crvene zvezde, policija je prvo primenila vodeni top, ali kada ni pomoću vodenog topa, čak i palica, policija nije uspela da smiri razuzdane beogradske navijače, upotrebljeno je vatreno oružje! Policija je, radi opomene, ispaljivala hice u vazduh. Tek tada su Beograđani napustili teren i stadion. Većina je uspela da pobegne iz Čačka, a uhapšeno je 12 lica - osam punoletnih i četiri maloletna. Sudija za prekršaje po hitnom postupku kaznio je sa 40 dana zatvora Borka Savića (33), a sa po 30 dana Marka Petrovića (20), Nedeljka Savkovića (21), Žarka Rakića (20), Nenada Vučinića (18), Zorana Đurovića (23), Miloša Radulovića (20) i Antuna Alijevića (19). Postupak protiv četvorice maloletnika izdvojen je u redovnu proceduru.

 

Direktor Borca nije iznenađen incidentima na Stadionu kraj Morave u utakmici protiv Crvene zvezde

Tančević: MUP je znao za opasnost od nereda

- Fudbal je bio apsolutno u drugom planu - reči su Bobana Tančevića, direktora Borca. - Incidente, koje su izazvali tzv. navijači, ne pamti niko u Čačku od osnivanja Borca, 1926. Najavili smo MUP - u šest autobusa "delija" iz Beograda, koji su prethodno na Rudniku demolirali jednu kafanu. Međutim, poslali su na stadion samo 40 neadekvatno opremljenih policajaca. Kada smo, u dogovoru s delegatom Milivojem Ilićem, zamolili MUP da pošalje pojačanje, na stadion je pristiglo 100 uniformisanih lica, koji su uspeli da uspostave kontrolu. U interesu fudbala, pristali smo da se utakmica nastavi. Iako nam je pobeda izmakla, zadovoljni smo bodom. Zahvalio bih sudijama, delegatu i upravi Crvene zvezde na pomoći da meč bude priveden kraju.

Šta je u zapisnik uneo delegat Milivoje Ilić iz Prištine

"Zvezdini navijači jedini krivci"

Delegat Milivoje Ilić iz Prištine u zapisnik, na tri i po strane, je uneo, između ostalog: - U 10. minutu, navijači Crvene zvezde sa južne tribine ušli su na teren sa ciljem da se fizički obračunaju sa domaćom publikom i policijom. Zahtevao sam prekid od sudije Tripkovića, što je on i prihvatio. Preduzete su sve mere da se igra nastavi, a Miloš Marinković, generalni sekretar Crvene zvezde, dobio je od "delija" obećanje da se meč može igrati. Posle prekida od 22 minuta, na inicijativu Borca, stiglo je pojačanje od 100 policajaca, ali se i dalje strahovalo da će navijači Crvene zvezde napraviti haos. U 43. minutu, Zvezdini navijači kamenjem su gađali Borčeve, na istočnoj tribini. Razmišljao sam o pražnjenju južne tribine, na kojoj su bili Beograđani, ali bi u tom slučaju postojala opasnost da demoliraju grad. Iz minuta u minut, incident je bio sve masovniji, kada su i domaći navijači prihvatili tuču. Uočio sam veliki broj povređenih pripadnika MUP-a i lekarske ekipe na tribinama i terenu. Posle pauze od 38 minuta, stekli su svi uslovi da se utakmica nastavi. Isključivi krivci za prekide su navijači Crvene zvezde, a što se domaćina tiče, jedina greška je mali broj policajaca na početku utakmice. (??? JEDINA GRESKA ???)

Crveno - beli otputovali na utakmice protiv Viljareala i Reala ošamućeni prvenstvenom premijerom u Čačku

Šamar Zvezdi

Da li se to prošlogodišnja priča, kada je Zvezda izgubila titulu već posle nekoliko početnih kola, ponavlja?

- Iako sam pomislio čak i da dam ostavku, odmah sam se predomislio - pričao je trener Ostojić, juče pred put u Madrid, gde crveno-beli igraju prijateljske utakmice protiv Viljareala (sutra) i Reala, 7. avgusta. - Reagovao sam emotivno, jer ono što se događalo u Čačku nije imalo veze sa fudbalom. Kome je još stalo do povoljnog rezultata, kada se utakmica dva puta prekida! Rekao sam igračima i posle prijateljskog meča u Pančevu da dosta toga ne štima u timu. Ipak, ne treba sada pričati sve i svašta. Pjanović je zbog povrede bio na tribinama, a ne zato što je odbio klupu. Mnogo se dakle prašine diglo, čini mi se da će turneja u Španiji dobro doći i zbog psihološkog oporavka.

Gubi li to (već) Miloljub Ostojić kompas? Kapiten Goran Bunjevčević je sačuvao crveno - bele, samo donekle, jer njegov gol u 67. minutu je Beograđane spasio poraza, ali ne i gubitka dva "uknjižena" boda. Ništa novo, da je Bunjevčević među najboljim pojedincima...

- Osvrnuo bih se na događanja u vezi sa našim trenerom, koji posle samo jedne utakmice želi da preseče Gordijev čvor u jugoslovenskom fudbalu koji je godinama zamršen. Teško će to ići, čini mi se da je to bitka sa vetrenjačama. Dobro će, i nama i Ostojiću doći dva trening duela protiv Viljareala i Reala u Španiji - rekao je Bunjevčević.


Za one koje zanima sam mec...

Zvezda je nastupila u sastavu:

Kocic

           Dudic     Vitakic    Vukomanovic    Glogovac

            Ilic             Bunjevcevic             Gojkovic               Boskovic
                                     (Gvozdenovic)            (Bajcetic)              (Acimovic)       

Pantelic    Drulic

... medjutim nisu uspeli crveno-beli da zabeleze pobedu.

Poveli su golom Pantelica u 10. minutu posle prodora vitakica po levoj strani,
a na 1:1 izjednacio je Plazinic u 35. minutu. U 48. minutu iskljucen novajlija
Glogovac, sto su domaci fudbaleri odmah iskoristili i poveli sa 2:1 u 50.
minutu golom Jelica, na asistenciju Plazinica. Ipak, jedan bod je u Beograd
doneo Bunjevcevic golom u 67. minutu meca posle asistencije Pantelica.