Crvena zvezda-Zalgiris 77:69



Crvena zvezda uz pomoc Vlade Divca i 6000 veoma bucnih navijaca uspela da trijumfuje nad litvanskim prvakom Zalgirisom. Utakmica je od pocetka do samog kraja bila neizvesna mada su crveno-beli vodili celim tokom susreta, osim na samom pocetku kada su Litvanci iskoristili nekoliko nerezonskih poteza Igora Rakocevica i efektnim kontrama nekoliko minuta vodili sa 3-4 poena razlike. Prvih 6 poena za crveno-bele postigao je Vlade Divac koji se odlicno uklopio u tim naseg sampiona, a zahvaljujuci njemu prosto je je eksploridao Milenko Topic koji je bio i najefikasniji igrac susreta sa 17 poena. U drugom poluvremenu zvezda je cas vodila sa 7-9 poena razlike, a cas su Litvanci smanjivali rezultat. Zalgiris je u jednom trenutku prisao crveno-belima na svega pola kosa razlike (63:62). Utakmica je resena na oko dva i po minuta pre kraja utakmice kada crveno-beli pri rezultatu 68:64 nisu iskoristili 3 kontre. Prvo Rakocevic, pa Bolic i na kraju Topic nisu iskoristili napade koji su dosli kao posledica odlicne odbrane kojom je komandovao Vlade Divac. Potom je Bolic iskoristio cetvrtu kontru, a odmah zatim Divac sece napad Zalgirisa, sledi namerna licna greska Zukauskasa. Divac ne koristi nijedno bacanje, ali Zvezda ipak zavrsava napad i ulazi mirno u poslednji minut. Poslednji poen na utakmici postigao je Luka Pavicevic i stavio tacku na i. Crvena zvezda-Zalgiris 77:69. Treba istaci i da je mladi Nikola Jestratijevic odlicno menjap Divca i za kratko vreme koje je proveo u igri postigao 8 poena. Divac je utakmicu zavrsio sa 16 poena, 2 asistenicije, 2 blokade i 6 skokova. Istakao se i Zlatko Bolic sa nekoliko fenomenalnih ulaza i 12 postignutih poena, a iza linije 6,25 precizan je bio Oliver Popovic. Crvena zvezda u sledecem kolu gostuje u Francuskoj, a Vlade Divac ce najverovantije i na toj utakmici braniti boje naseg sampiona.

Posle utakmice Divac izajvio da se odlicno uklopio u tim Crvene zvezde sto je i ocekivao jer je to sve kosarka, da je tu da pomogne jugoslovenskoj kosarci i da je odusevljen borbenom igrom i zalaganjem igraca Crvene zvezde.

Atmosfera u Pioniru bila fenomenalna, klicalo se Vladi Divcu, ali se ipak cini da je ljubimac Delija ostao Milenko Topic. Naravno, bilo je tu svega i svacega povodom desetogodisnjice nastanka Delija. Veliki transparent 'Dok srce kuca u nama - ti Zvezdo nisi sama' stajao je u prvom redu, nova zastava Delije Sever sa grbom Beograda u sredini, iznad koje su upaljeni mali vatrometi na pocetku tekme, pa onda ogromna zastav sa grbom Zvezde ispod koje je pisalo HRISTOS SE RODI, pa baklje pre i posle utakmice, i naravno najloni crveno-velih boja koji su prekrili citav Pionir. Pesma se orila sve vreme, a bilo je i nekih novih povika kao sto su "Oj Gorbari, jel vam zao, Divac vam je qrac dao" i novi hit Severa "I da vodis deset - nula, qrac bi se pesma cula, Jugoslavijoooo, Jugoslavijooo" :)
Sve u svemu, ludilo na tribina i proslavu deset godina od nastanka Delija umeli su da uveleicaju i kosarkasi na parketu - pobedom nad velikim Zalgirisom.


Zalgiris
Fenerbahce
Ortez
Cibona
TDK Manresa
Crvena zvezda
870:830
839:827
807:797
744:768
717:775
772:795
19
17
16
16
15
14



U sledecem kolu igraju Ortez-Crvena zvezda, Zalgiris-TDK Manresa, Fenerbahce-Cibona. Boje Crvene zvezde i u narednom kolu branice Vlade Divac.