Revans susret prvog kola Kupa UEFA

Mec - Crvena Zvezda 2:1 (3:4 penalima)

 

Stadion: Sen Senforijan. Gledalaca: 10.000. Sudija: Granat (Poljska) - 6. Strelci: Kastendush 37',
Merije (pen) 68' - Marinovic 18'. Strelci iz jedanaesteraca: Promen, Kastendush, Merije za Mec, a
Ljubojevic, Shkoric, Acimovic i Bunjevchevic za Zvezdu.
Zuti kartoni: Jestrovic (Mec) - Ljubojevic,Pantelic, Vitakic, Acimovic (Zvezda). Crveni kartoni: Rizis 50' - Drulic 90'

MEC: Letizi 7, Pjer 7 (Saha 7), Kastendush 7, Rizeto 6, Merije 8, Toje 6, Jestrovic 6, Strase 6 (Promen6), Bofan 6, Rizis 6, Graush 6 (Romelan)

ZVEZDA: Jevric 6, Marinovic 8, Bjegovic 6, Adilson 5.5 (Vitakic 7), Ljubojevic 6.5, Bunjevchevic 7,Shkoric 6.5, Pantelic7, Drulic 5, Acimovic 6, Gojkovic 6.5 (Micic)

Teze nego shto smo ochekivali. Tako bi se mogao opisati prolazak Crvene Zvezde u drugo kola Kupa UEFA. Poshto su igrachi Meca u regularnom delu slavili sa 2:1, igrani su produzeci jer je Zvezda sa istom tolikom prednoshcu i doputovala u Francusku. Medjutim, tek posle izvodjenja jedanaesteraca "crveno beli" su mogli da slave, a sijaset prilika da se pitanje pobednika reshi i ranije - bilo je na obe strane. No,krenimo redom.

Taktika sa (samo) tri klasichna odbrambena igracha, plus Bunjevchevic koji se kao zadnji vezni chesto vracao ka svom golu - iznenadila je mnoge, s obzirom da je Kosanovic u slichnim mechevima postavljao totalno defanzivnu formaciju. I istina, nisu se igrachi Zvezde bavili samo odbranom Jevricevog gola,stvorili su dosta shansi, ali shto zbog izostanka bez kapitena, Perice Ognjenovica, shto zbog smotanosti nashih igracha u zavrshnici napada, a shto zbog srece Francuza - morali su da se igraju produzeci, a zatim i penali.

A shansi je bilo od samog pochetka tekme. Najpre je Pantelic previshe oklevao u shesnaestercu Meca u 7.minutu, te je posle pokushaja loba, iskosa sa desne strane - lopta samo preshla preko prechke. Jevric je na drugoj strani odlichno odbranio udarce Bofena (10. min) i Rizeta (18. min), a igra sa dosta greshaka na sredini terena je ipak bila uzbudljiva za gledaoce jer su tako stvarane mnoge prilike pred golovima.Ipak, povela je Crvena Zvezda golom Marinovica u 18. minutu, posle lukavo izvedenog slobodnog udarca.Na dvadesetak metara od gola Letizija srushen je Gojkovic, a odbrambeni igrach Vinko Marinovic shutirao je majstorski - lopta je na 3, 4 metra od gola udarila o zemlju, odskochila a zatim odsela u mrezi
- 0:1. Mnogi su mislili da je sve gotovo, jer je je prednost "bila nedostizna". (I sad ono chuveno "Ali,kako to u fudbalu biva...") Iako praceni od oko 500-inak veoma buchnih Delija, igrachi Zvezde nisu uspeli da odrze taj rezultat. Naprotiv..

U 38. minutu uspeli su domaci fudbaleri da izjednache na 1:1. Kapiten Meca i najstariji igrach na terenu Kastendush odlichno je shutirao sa 25 metara, Jevric je bio na pravoj strani, ali nespretna intervencija(lopta mu je maltene iznad glave proshla) bila je dovoljna za radost Francuza. I pored (glupog) gola kojeg smo primili, bilo je josh u prvom delu igre shanse da se obezbedi miran povratak kuci. Ipak, dva shuta pored gola Letizija, kao i stativa koju je pogodio Gojkovic su shanse kojima se zavrshilo prvih 45.minuta.

Pochetak drugog poluvremena doneo je silovite napade Meca, shanse su propustili pre svih Merije i Kastendush ali ni nashi momci im nisu ostajali duzni, pa su tako Marinovic (glavom) i Acimovic propustili da reshe pitanje pobednika. Uz sve to, u 51. minutu iskljuchen je Amerikanac u redovima Meca, Rizis, pa su i tada mnogi odahnuli. Uzalud. I pored brojchane nadmocnosti igrachi Zvezde odjednom kao da su izgubili glavu, i ono malo technih akcija koje su imali je - nestalo. Na terenu je postojala samo jedna ekipa- Mec. Driblinzi mozda i najboljeg pojedinca mecha, Merijea, shutevi Kastendusha iz daljine, kao i prodori Rizetra po levom boku (gde je u drugom poluvremenu Adilson bio ochajan) - uneli su nemir u redove nashe ekipe. I tako je Adilson pogreshio u 68. minutu, Rizeto je proshao, start Brazilca je zakasneo, faul u kaznenom - i penal za Mec. Nepogreshiv je sa bele tachke bio Merije, te je tako anulirana prednost Zvezde iz mecha u Beogradu - 2:1. Na tribinama je sa jedne strane pochelo slavlje navijacha Meca, a sa druge strane Delije su revoltirane rezultatom i provokacijama krenule u obrachun sa redarima i domacom publikom. Jadni redari, pomislicete, i bicete u pravu :) Pokushaj da se "grupica od oko 500-700" Cigana zaustavi sa 2-3 protiv-pozarna shmrka naravno da je propala, ali kada su doshle
malo jache policijske snage, mech je mogao da se nastavi jer je bio prekinut zbog nereda na tribinama.

Pa ipak i bez neke narochite igre - propustili su plavo-beli iz Beograda dve kolosalne shanse (plavo-beli dres, na kojeg smo se vec navikli kada Zvezda gostuje kod protivnika sa slichnim bojama, koji istini za volju - i ne izgleda loshe, ali nema blage veze sa Crvenom Zvezdom). Posle kornera Drulic je poslao loptu uz samu stativu, ali je Frank Rizeto loptu sa gol linije izbio u polje. I u samom finishu opet je sreca bila na strani Frncuza, kada je novi igrach, Vitakic, posle kontre 4 na 2 - izbio sam pred Letizija, i umesto da u poslednjim trenucima susreta donese slavlje saigrachima i klubu - shansa je otishla u nepovrat. Naravno,da gluposti na terenu budu josh vece, pobrinuo se mladi Drulic koji je sasvim nepotrebno u 88. minutu udario protivnichkog igracha za shta je odmah dobio crveni karton.

I tako, na red su doshli produzeci, u kojima su Francuzi prepustili igru Zvezdi vrebajuci shansu iz kontranapada. I opet je pucalo na obe strane. Gojkovic, Pantelic sa jedne - Jestrovic i Kastendush sa druge strane, propustili su takve prilike, da za to mogu naci opravdanje samo u iscrpljenosti. A onda,penali ..

Proman je dao gol u prvoj seriji, kao i Ljubojevic. Morije je, bash kao i u regularnom delu susreta opet prevario Jevrica, ali je i Shkoric zatim zatresao mrezu Letizija. A onda - Jestrovic. Shut sa bele tachke, i lopta se od prechke odbija u polje! Nakon toga Acimovic je doveo Zvezdu u vodjstvo, a Bofanov udarac Jevric je uspeo da zaustavi. Veliku prednost, posle dva neiskorishcena penala Meca - mogao je Dragan Micic da krunishe u pobedu, ali je mali Cicmi promashio ceo gol. Kastendush je odmah zatim izjednachio, ali je Zvezda imala josh jedan shut. Bunjevchevic je namestio loptu - i bio nepogreshiv.Radost na terenu, radost na tribinama gde su verne Delije bodrile Zvezdu do plasmana u drugo kola kupa
UEFA. Teshko - ali zasluzeno, moze se reci.

U petak ujutru nas sve cheka zreb, a za one nestrpljive evo i koji su timovi, pored Zvezde, prebrodili
prvo kolo:

Visla (Poljska), Bolonja (sa Sinjorijem, Marokijem, Nervom, Kolivanovim), Slavija Prag (izbacila Shalke),CSKA Sofija, Viljem II (Holandija), Dinamo Moskva, Fiorentina (odigravshi po pljuskui 0:0 na Poljudu sa Hajdukom, Batistuta, Oliveira i drugovi sachuvashe prednost od 2:1), Aston Vila (preporodjen tim od kad im nema Save; Kolimor je dao tri gola protiv Norvezana i obezbedio siguran put u drugo kolo kupa Uefa svojoj ekipi, koja je trenutno lider Premijer lige), Gak (Austrija), Olimpik (ponovo se vracaju na stare staze slave, pojachani Dugarijem, Piresom, Blanom), Cirih, Verder (sa H. Floom, Diterom Ajltsom,izbacili Vojvodinu u finalu inter-toto kupa, pretkvalifikacijama za kup UEFA), Real Sosijedad (sa
nashim Darkom Kovachevicem, koji je i bio jedini strelac u revansh susretu sa Spartom iz Praga),Shtutgart (razneli Fejenord sa 3:0 u gostima, iako su kod kuce pukli sa 3:1; Soldo, Stojkovski, Balakov,Fredi Bobic, Kristijan Djordjevic & co. nisu nimalo lak zalogaj za evropske ekipe), Monako (oslabljeni, ali i dalje sa zvezdama iz reprezentacije, Anrijem i Trezegeom, kao i Benarbiom), Vitese (Holandija -Izbacili AEK), Grashopers (bolji u prvom kolu od Anderlehta), Bordo (sa Saveljicem), Atletiko Madrid(zvezde ovog tima su poznate, vredi spomenuti samo da su i u Beogradu slavili protiv Obilica sa 1:0),Briz, Parma (pojachani do maksimuma ove sezone: Bufon, Tiram, Sensini, Benarivo, Fuzer, Bogosijan,
Fiore, Veron, Krespo, Asprilja - hm, nije li to malo prejako? :), Bajer Leverkuzen, Liverpul (momci sa Enfild Rouda gaze sve zivo predvodjeni Ovenom, oporavljenim Faulerom i Stivom MekManamanom),Glasgov Seltik (stari dobri Kelti..), Roma (otishao Balbo, ali i dalje izuzetno snazni), Lion, Lids, Selta(uigrana ekipa, Djorovic standardan u prvom timu), Betis (potroshili su mnogo para, no zvezde kao shto su Denilson, Finid i ostali prikazuju izuzetno blede partije u domacem prvenstvu, ali..), Valensija, i pobednik mecha Rendzers - Beitar Jerusalim (prvi susret 1:1)