Jos jedan poraz Zvezde u Euroligi...sta da se radi,zaista smo u nezavidnoj situaciji,ali uvek postoji izlaz (nadam se iskreno). Cetvrto mesto u grupijos uvek nije daleko,s obzirom da Cibona ima jednu pobedu,a Maccabi ima dve.

Utakmica je pocela u 20.30. Dzakovic je za ovaj mec odredio malo neobicnu startnu postavu : Pavicevic,Pekovic,Popovic,Topic i Stanojevic,dok su zaIzraelce startovali Henefeld,Katash,Radovic,Alexander i jos jedan koga setrenutno ne secam (moguce da je Sheffer). Lepo je pocelo...prvi napad i trojka Topica,pa onda par efikasnih napada i jednih i drugih,da bi ubrzo na semaforu stajalo 12:8 zaZvezdu. No,od tada,sve je krenulo naopako - Katash je pokazao da nije dzabeisao u New York (da podsetim,Katash bi igrao u Knicksima da nije lock-outa),a Alexander je pokazao svoje kvalitete (koje su,uostalom,iosetili Grobari prosle sezone kada su igrali protiv AEKa). Do kraja poluvremena Maccabi je bio u vodjstvu,pa je rezultat pre odmora bio 34:31za Izraelce.
U drugom poluvremenu,manje - vise ista prica - Maccabi odrzava 4-10 razlike,sve do drame u poslednjim sekundima. Zvezda je imala napad na 30sec i minus od dva poena,ali kosarkasi Zvezde nisu uspeli da iz vise pokusaja postignu trojku. Na kraju je Maccabi slavio sa neka 3-4 poena razlike,a sa prvim zvukom sirene njihovi igraci su potrcali u svlacionicu sa rukama na glavi...svasta,ko' da su u Turskoj igrali.Navijanje je bilo na nivou,mada su se neke pesme previse vrtele...od igraca,istacicu sjajnog Katasha koji je prosto torpedovao Zvezdin kos sa trojkama,a i Andersona koji je poentirao iz nemogucih pozicija. Nikola Loncar,'veliko pojacanje' izraelskog sampiona,proveo je na parketu nekih 10 minuta,i nije postigao ni jedan poen. U Zvezdinim redovima,dobri su bili Topic i Radmanovic,a svi ostali su pokazali neku promenljivu igru...evo mojih ocena njihovog ucinka :
VIDACIC - igrao skoro celu utakmicu,dobro je organizovao napade,ali nije trebao da petlja sa trojkama i sl.
PAVICEVIC - mozda i najlosija njegova partija od dolaska u Zvezdu.
RAKOCEVIC - zamalo da ispadne heroj...u prvom poluvremenu odigrao je ocajnih par minuta,da bi 'vaskrsnuo' u finisu meca - uspeo je da iznudi faul-kos,zatim je naterao Katasha da napravi petu licnu,ali je promasio odlucujucu trojku.
PEKOVIC - pa,nije bio los...dao je jednu trojku,ali je imao jedan od onih njegovih suteva sa 10 metara (naravno,to nije uslo). Solidna odbrana.
CVETKOVIC - nije ulazio.
STANOJEVIC - imao mnogo muka sa Alexanderom,dok je napad igrao vrlo promenljivo.
BOLIC - dobro poceo,kasnije nerezonski izgubio par lopti...losa odbrana nad Katashom.
RADMANOVIC - odigrao odlicno,iskoristio malu minutazu i dao 7 poena uz skoro stopostotan ucinak.
JESTRATIJEVIC - uspesno se klao sa Popom i Alexanderom. Trebalo bi da uvezba malo slobodna bacanja,deluje ocajnije od Tomasevica.
POPOVIC - igrao prvih pet minuta i nije nista pokazao. Dalje nije ulazio u igru.
TOPIC - dobro je odigrao,efikasan iz polja...mada je na kraju pokusao da pogodi neku trojku sa 10tak metara (mozda i vise). Mora jos bolje...
TICA - nije ulazio u igru.

U ovom mecu,Zvezda je ispoljila dve slabosti : losa odbrana na spoljnim igracima (Katash,Goodes i Sheffer su nam se krvi napili) i los defanzivni,a pogotovo ofanzivni skok...prvu priliku da se ispravimo imamo za nedelju dana,kada gostujemo u Zagrebu...ajd' ziveli.

Milos D. Jovanovic

 

Slede statistika,par ispravki iz prethdonog izvestaja i licno misljenje.

CRVENA ZVEZDA - MAKABI 67:70 (33:34)

Dvorana Pionir,gledalaca 6500,

Crvena Zvezda:Vidacic 2 (1sk),Pavicevic 0(1),Rakocevic 3(1),Pekovic 5 (1x3),Stanojevic 15(7),Bolic 9 (2x3 +1 sk),Radmanovic 7(1x3 + 2sk),Jestratijevic 15 (2),Popovic 0,Topic 11 (2x3 + 5)
SUT:1p 17-11(64%);2p 32-19 (59%);3p 15-6 (40%) skokovi:20;osvojene lopte 9,izgubljene 13;as 9;blokade 1

Makabi:Henefeld2 (3),Gudes 3 (1x3),Sarp 1,Loncar,Aleksander 21 (5),Selef-nije igrao,Katas 21 (2x3 +2),Sefer11 (1x3 +5),Radovic 6 (2),Popa 5 (2),Savion-nije igrao
SUT:1p23-16(69%);2p 36-21 (58%);3p 11-4 (36%);skokovi19;osv. lopte 13,izg. 7;5 licnih :Katas 39.min;as 10;blokade 3

Vise su plejevi cuvali Katasa nego Bolic, ne slazem se da je Vidacic dobro organizovao igru,a Jovo je imao sut 11-7,tako da ne bih mogao reci da je igrao promenljivo jer je promasaje"pravilno rasporedio".

Prvo sto mi je upalo u oci to je katastrofalna organizacija i igra u napadu.Dalje,plejmejkeri su ukupno postigli 5 poena???Tek na kraju utakmice su se setili da mogu da ulaze pod kos i onda asistiraju,sto je rezultiralo sa nekoliko poena i slobodnih bacanja.
Jetratijevic jeste dao 15 poena (da ste me posle utakmice pitali koliko je dao,rekao bih "manje od 10"),7-6 za2 i 6-3 za1p,ali nekoliko puta je napravio korake i izgubio loptu.Bio je primetno nervozan.Ne znam zasto je igrao kad Aleksander nije,jer sa Popom,koji jeste najvisi,mogao je i Stanojevic da se nosi jer je mnogo jaci (cudno,zar ne? :) )i brzi.Tu je i sledeca zamerka:taj Popa je kao grancica,a centri su to 1(jednom) iskoristili,pri tom nije nista uradio u napadu ???
Radmanovic je imao 100% ucinak.

Dzakovic:drugi put u sezoni pocinje sa Popovicem i Pekovicem,a bez klasicne 2.Prvi put je bilo protiv Zdravlja,kad je Zvezda gubila n kraju prvog poluvremena.Prvi put igra sa 3 visoka.Na kraju kad smo jurilil rezultat,iz petorke Rakocevic,Radmanovic,Topic,Stanojevic i Jestratijevic,izvodi Radmanovica ,a u vodi Bolica! Bolic je sasvim ok resenje za tad,ali izvoditi Radmanovica,koji je imao,kao sto sam rekao 100% ucinak,a ostavlja sporog(za takvu situaciju),nervoznog Jestratijevica... sudite sami.... bilo je jos sitnijh gafova s njegove strane....
Da,umalo da zaboravim Rakocevic 30 sec pre kraja ( 2 za njih,a,lopta za nas) kod linije slobodnih bacanja baca loptu Jestratijevicu u noge....epilog se znao i zna se...

Navijaci vrlo dobri kad nam je islo,stajala je skoro cela zvezdina strana skoro celu utakmicu,ali ipak su bili sputani prvetstveno glupostima nasih igraca.

Aleksandar Glisovic #134