Izvestaj sa utakmice Crvena Zvezda-Lyon

 

Rucna



Momci iz mog kupea bili su kreativni i smislili pesmicu :" sta se razmisljas,povuci je,povuci je,povuci je-ee". Pogledajte naslov i bice vam jasno na sta se odnosi,a takodje,to je mozda i najjaci utisak sa ovog putovanja u rumunsku prestonicu.Voz je,bez preterivanja,bar 20 puta bio zaustavljen tako sto bi neko poslusao "savet" iz pesmice.Putovanje je do Bukuresta trajalo neverovatnih 18 1/2 sati,a povratak (do pancevackog mosta,posto sam i ja tu sishao)15. Tolika duzina povratka ide na dusu jedino DELIJAMA,dok odlazak moze da se stavi na dusu i carinicima.Uopste,cini mi se da je organizacija celog puta bila jako losa,jer pored navedenog,dosta ljudi je propustilo pocetak tekme jer ulaznice nisu bile podeljenena vreme,a Rumuni su iz meni nepoznatog razloga,jer je na njima pisalo da su besplatne, na njima insistirali.Jos jedna primedba tice se vremena povratka.na vozu je pisalo da je povratak u 2230,ali nigde nije pisalo da je to po rumunskom vremenu (sat ranije),tako da je lako moglo da se desi da neko zakasni.Doduse polazak iz Bukuresta je kasnio nesto vise od sat vremena,pogadjate vec zbog cega :).

Sad o lepsim stvarima.Pored ,cini mi se,6 autobusa,iz Bg je krenuo i voz sa 12 rezervisanih vagona zaDELIJE.Svi su bili puni.Ispraceni smo uz trubace(koji su put nastavili sa nama),baklje i pesmu.Trubaci su se setali kroz voz uz neprestanu svirku.
Prvi incident se desio U Pancevu kad je voz biokamenovan,pri cemu je jedan momak dobio kamen u glavu,ali nista ozbiljno na svu srecu.U svakom mestu u kojem smo stajali izazivali smo cudjenje"slucajnih prolaznika" i dobijali pozdrave i lepe zelje od vecine.
U Vrscu je ostalo nekih 50 DELIJA koji su na put krenuli bez ili sa neispravnim pasosima.Nasi nisu insistirali da ne mogu svi da nastave put,ali su upozorili da im Rumuni nece dozvoliti da nastave put.Njihovo upozorenje pokazalo se tacnim,zato sto su Rumuni uz upotrebu nepotrebne sile izvlacili nase iz voza.Ipak,nekoliko njih bez pasosa je uspelo da se provuce,ali utisak je da je na granicnom prelazu sanjihove strane ostalo bar 2 puta vise nego u Vrscu.
Pesma se nastavlja na svakom zaustavljanju u Rumuniji pri cemu su Rumuni bili toliko zacudjeni kao da su
ponovo videli Causheskua :)
Po dolasku u Bukurest,KONACNOG izlaska iz voza,pesme DELIJA i pokojeg dimnjaka,bivamo sprovedeni do parka,pri cemu panduri nisu davali da se iko odvaja iz kolone.To je izazvalo sumnjuda cemo mozda tamo biti "pritvoreni"pa su sve vec polako gledali nacin da se izvuku.Tako smo moje drustvo i ja zapalili odmah po ulasku u park.Nase strepnje su se pokazale neosnovanim posto su po doasku u park i objasnjavanju gde se sta otprilike nalazi svi bili pusteni da se slobodno krecu.Sledecih 4 sata proticu u trazenju hrane i pica i unistavanju istih.

Po dolasku ispred ulaza na stadion zaticemo cudan prizor:2 kordona pandura pretresaju po 2!! coveka,a kad ih pregledaju idu sledeca dvojica... To je islo uzasno sporo.Maloj uznemirenosti doprinelo je to sto karata nigde nije bilo,naime osoba kod koje su bile nije se nikakopojavljivala.Sve je to doprinelo da se kordoni maltene probiju i da krenemo prema kapiji stadiona,posto se ovaj prvi pretres odvijao malo dalje,na jednom uskom mestu.Tamo nastaje prava guzva jer bez karte niko nije mogao da prodje pa su,vec brojni navijaci koji su se tu zatekli,poceli vracati do prve kontrole da bi ih uzeli,sto je izazvalo veliku zbrku... Naravno,kroz kapije su pustani jedan po jedan....

Na severu DELIJE,na istoku Rumuni i nekih 8 Francuza.Jug do pola prazan,a istok popunjen Rumunima i navijacima Dinama (B),cije su klupske boje takodje crveno-bele (ovo bi trebao da procita i onaj koji nam je
napravio one imbecilno plavo-bele dreseve).
Bili su tu uobicajeni transparenti i bilo je crvenih balona,ali nedovoljno za sve.
Atmosfera pa rekao bih uobicajena,ali ipak se osecao umor posle predugog puta.Poseba prica su navijaci Dinama koji su sve vreme navijali sa nama i za nas uzvicuci "Zvezda","Srbija" i nesto na rumunskom,a bogami i "fuck you NATO,fuck you) na sta smo im mi uzvratili skandiranjem "Dinamo Bukurest".Klinci su bili impresionirani nasim navijanjem,koje ipak moze biti dosta bolje.Posebno im se svidelo kada smo se podelili na pola i tako pevali "kada Zvezda igras ti..." i od pocetka drugog poluvremena kad smo bez prestanka pevali,sve do gola "napred Zvezda,napred Zvezda le..."
Oba gola dosla su kao ogromni sokovi za sve nas posle cega smo potpuno pali i jedino sto se razgovetno culo bilo je "KOSANE ODLAZI" i "IDI U PARTIZAN KOSANE".
Posle tekme navijaci su sprovedeni da stanice,bez mogucnosti da se nesto usput kupi za jelo ili pice,ali na
stanici su dovitljivi to ipak uspeli.

Kao sto sam vec rekao polazak je kasnio nesto vise od sat vremena....da bi posle doslo da blagog demoliranja vagona (npr izbacen je i jedan lavabo). Ostatak noci prolazi prilicno mirno,a pre podne se nastavlja izbacivanjem "viska" na jednom stajanu,obilasku vinograda i kukuruza....
Posto sam sisao na "stanici" kod Pancevackog mosta ne znam sta se dalje desavalo,ali cuo sam da je voz
ponovo zaustavljen u tunelu kod pristanista...
Sta jos da kazem sem da ce biti i slika za par dana i KOSANE ODLAZI


Aleksandar Glisovic #134

p.s. Kosan je otisao dosao je njegov zamenik Vojin Lazarevic