112. derbi

(I)

 

Pred oko 40-ak hiljada gledalaca Zvezda i Partizan su remizirali u 112. vecitom derbiju - 2:2. Vidjena je solidna fudbalska predstava, ali umnogome sputana od Miroslava Radomana, glavnog delioca pravde. Stalnim seckanjem igre, mnostvom zutih kartona i cudnim kriterijumom ovaj sudija je po ko zna koji put pokazao da se ne snalazi najbolje kada veciti rivali igraju. Zato mu je ceo sever minutima skandirao 'Radoman je picka grobarska.. picka grobarska..'

No, vratimo se samoj igri.. Zvezda je pocela iznenadjujuce dobro, ofanzivno, sa fenomenalnim presingom. Rezultat ove pozrtvovane igre je stigao vec u 8. minutu kada je debitant u derbiju, Mihajlo Pjanovic zatresao mrezu Damjanca glavom, posle odlicnog centarsuta sa desne strane. 15-ak hiljada Delija nije se propisno ni iskakalo, a u 30. minutu usledio je novi shok za Grobare - 2:0! Posle sjajnog driblinga Boskovica, Gojkovic je izbio sam pred Partizanov gol i bio neumoljiv. Tada su i primeceni prvi incidenti na stadionu. Grobari, vidno iznervirani rezultatom, pocese da lome stolice (da, da.. one cuvene 'nesalomive'). Umesala se murija, 'podelila' ih na dve grupe i tukla.. prilicno :) Grobari su se usled naleta narodne milicije razbezali ka istoku i zapadu, a masa njih je iz kaveza presla na istok, sto su Delije propratile uzvicima 'Dodjite na sever, dodjite na sever!'.

Ipak, koji minut kasnije, onaj Kezman nam opet dade gol. Potpuno neometen zatresao je mrezu i prekinuo nadanja crveno-belih tifoza da ce gledati grobarsku katastrofu na Marakani.
I onda, verovatno presudni detalj na celom mecu - koji minut pre poslednjeg sudijskog zvizduka u prvom delu igre, Drulic (a ko bi drugi??) udara bez lopte protivnickog fudbalera i sasvim zasluzeno dobija crveni karton. To mu je vec treci put u vaznim mecevima (Ekeren, Mec i ovaj derbi), pa je vreme da se napadac zvezde i mlade reprezentacije zapita kuda ga se to vodi.. Svi su se na severu pribojavali drugog poluvremena jer je Partizan imao citavih 45 minuta igraca vise. I, vec u 53. minutu opet kiks odbrane, Jevric ostaje nemocan posle udarca Ilica.

No, nisu se crveno-beli predavali, Dejo je delio lopte kao rukom, Pjanovic je trcao kontre fenomenalno, tri puta se nasao okruzen trojicom i uspevao da nadje mesta za sut ka golu Damjanca. Ipak, dogadjanja na tribinama su privlacila vise paznje nego na samom terenu. Kulminacija je bila desetak minuta pre kraja, kada su Marko iz Ultra Boysa i jos trojica, na prevaru utrcala u stadion (odglumeli ljudi da je jednom od njih pozlilo, panduri ih pustili na atletsku stazu, kao da dodju do lekara iz Anlave, kad ono..) Kad ono, njih cetvorica pretrcase ceo teren, jureci ka jugu. Usput je Marko krenuo ka nekom od igraca Partizana koji pobeze glavom bez obzira (sreca njgova :).
Ipak, nisu stigli momci do juga, Marko hrabro pade (sa bakljom u ruci) pre no sto je stigao do grobara, policija je pocela da ih bije ali su neki Zvezdini igraci zaustavili batinjanje nasred igralista.

Ali, batinjanjaje itekako bilo, pre utakmice.. Kod grobarskog stadiona, sukobile su se, nekoliko sati pre tekme, velike grupe Cigana i Grobara. Naoruzani flasama, kamenjem i stanglama, crveno beli su krenuli od zapadne tribine stadiona JNA ka juznoj,gde se nalazila velika grupa navijaca u Partizanovim obelezjima. Tuca je pocela ispaljivanjem raketa, gadjanjem bakljama, a potpom i svim ostalim. Pod naletom Delija, grobari su prilicno uzmakli, a onda je uletela murija i prekinula 'zabavu'. Bilans ovih velikih nereda je 37 povredjenih navijaca, plus jedan u vrlo teskom stanju. Kako smo culi detalje o tom jadnicku, debeli grobar je zavrsio sa vidljivim oziljcima na celavoj glavi, nastali usled udaraca stanglama. Kao vrhunac, neki od Zvezdinih navijaca su mu bakljom prelazili preko glave. Sve u svemu, odavno nije bilo ovako zanimljivog derbija, napetog, sa dosta nervoze na tribinama i sa toliko posla za muriju i lekare.

 

(II)

 

Kao sto smo obecali, javljamo se jos jedanput, sa podrobnijim izvestajem sa derbija i onome sto je derbiju prethodilo . Negde oko 15h grupa od oko 200 Delija je napala otprilike isti broj grobara koji su se nalazili na njihovom stadionu. Faktor iznenadjenja je ucinio svoje, tako da su grobari dobili teske batine. O razmerama tuce govori i podatak da su dvojica momaka izbodena nozevima (1 nas i jedan njihov), kao i to da su dvojica raketama pogodjena u glavu (takodje 1 nas i jedan njihov). Prema informacijama koje smo dobili, povrede koje imaju nasi momci nisu kriticne prirode. Posle intervencije murije (koja je spasla grobare) pritvoreno je 30-ak navijaca - i sa jedne i sa druge strane.

O samoj utakmci ste verovatno vec dovoljno culi. Ipak, moramo jos jednom da istaknemo krajnje tendenciozno sudjenje sudije Radomana (koji je jos ranije uzeo Zvezdu na zub). Isljkucenje Drulica je definitivno bilo prestrogo, mada bi i on morao malo da pripazi na temperament. Marakana je bila odlicno popunjena - Sever cak u celosti. Nije bilo koreografije, ali smo se istakli zaista mnostvom barjaka, od cega 7 velikih, kao i bakljadom (iz 3 navrata upaljeno je oko 50-ak baklji, dok su grobari imali svega 10-ak). Vredi spomenuti i raketu koja je sa Severa ispaljena na jug, ali je (srecom) zavrsila iza juzne tribine.

Sredinom drugog poluvremena desila se scena za pamcenje, kada su 4-ica nasih momaka utrcala na teren (kao fol pjednom od njih je pozlilo pa su zatrazili pomoc). Momci su zatim potrcali prema jugu, usput plaseci fudbalere Partizana koji su bezali kao zecevi. Na jugu ih je sustigla policija, malo pre nego sto su se potpuno priblizili izbezumljenim grobarima. Saznali smo da su posle utakmice sva cetvorica nasih pustena.

Atmosfera je zaista bila odlicna, Delije su jos jednom pokazale da im je Zvezda sve, pa makar i ne stojala tako dobro na tabeli. Ostaje zal za propustenom pobedom, ali uvereni smo da cemo to naplatiti vec sledeci put. Na adresu :delije-komentar@oaza.co.yu mozete poslati i svoje vidjenje Derbija, sudjenja i uopste desavanja na tribinama pre i za vreme utakmice.