DELIJE Internet Fan ClubDELIJE Internet Fan Club

Fudbalski klub


Zvezda uzivo


Navijacki rekviziti
Grupe sirom sveta
Nadjite nekoga u svojoj blizini
Free email
Razmena polovnih rekvizita
Stadion
Linkovi ka sajtovima DELIJA i Zvezde


Pretrazite internet direktno odavde i pomozite sajtu DELIJA

Make Extra Money


Click here to visit our sponsor
Free Advertising from Click2Net!
 

vas i nas gost
Stevo Glogovac,
odbrambeni igrac FK CZ

 

   Postovani posetioci www.delije.net - kao sto znate, nastavili smo sa tradicijom intervjuisanja licnosti iz naseg Sportskog Drustva. Poslednji u nizu nasih gostiju bio je Stevo Glogovac, jedan od stubova Zvezdine odbrane.



Bojan Eric, clanski broj Delije Internet Fan Cluba 645:
Kada ste poceli da igrate aktivno, u kome klubu ?

STEVO GLOGOVAC: Poceo sam da igram u Hercegovini, iz Bilece. Imao sam tada devet godina. Posto mi je brat vec tamo igrao, krenuo sam i ja, prvo u pionirima, pa onda sve tako do vojske. Tada sam trebao da predjem u Leotar, ali sam ipak otisao u vojsku, u Beograd. Zatim sam preshao da igram za Zvezdaru, tu sam bio cetiri godine, pa onda u Radu dve, i evo sada - u Zvezdi, vec dve sezone.

***

Bojan Eric:
Sta je Vas recept za uspeh pojedinca?

STEVO GLOGOVAC: Rad, rad i samo rad. Talenata na ovim prostorima ima stvarno mnogo, ali se samo upornim radom stize do vrhunskih rezultata. Mnogi su propali a bili su "talenti pred kojima je sjajna buducnost". Mora stalno da se uchi. Tako sam i ja: radio punom parom od malih nogu. I uchio kroz taj fudbalski zivot mnogo stvari. Od Muslina sam naucio mnogo toga, on je trener kakvog igrac samo pozeleti moze.

***

Che:
Da li mislis da su sjajni rezultati koje Zvezdina odbrana postize u minule dve sezone - stvar talenta pojedinaca u crveno-belom dresu, ili je to ipak do sjajne taktike trenera Muslina?

STEVO GLOGOVAC: Mislim da je on stvorio sjajnu taktiku za poslednju liniju odbrane. I ono sto jos vaznije - dobro nas je spremio. Svaki igrac na terenu je sjajno pripremljen, i takticki i fizicki, i kada je tako - onda nije bitno da li pozadi igra Vukomanovic, Lalatovic, Vitakic, Bunjevcevic, Matijasevic ili Glogovac.. U ovoj postavci igre, zna se "ko kosi, ko vodu nosi". Taktika je tu na prvom mestu, a pojedinci su ti koji trenerove zamisli sprovde u delo na terenu.

***

Bojan Eric, Stevan, Dragan Cosic, Predrag iz Slovenije:
Dali nameravate da ostanete u Zvezdi jos koju sezonu?

STEVO GLOGOVAC: Sigurno da nameravam. Sto se mene tice, da se samo ja pitam - ma ostao bih u Zvezdi do kraja karijere. Jos kada bih reshio stambeno pitanje sebi i svojoj porodici, ma potpisao bih dozivotni ugovor. Zvezda nije samo "veliki klub" - ona je jedan od najvecih u Evropi, i pravo je zadovoljstvo biti igrac takvog tima. Jeste, istina je da su nas u poslednjim godinama zadesila svakakva cuda, ratovi - ali Zvezda je upravo tu pokazala koliko je velika. Ostala je ono sto jeste.

***

Stevan, Bojan Eric:
Sta Delije znace za Vas?

STEVO GLOGOVAC: Sigurno da nam navijaci znace mnogo. Oni su nam dvanaesti, ma nekada i trinaesti igrac. I kad nam ne ide, i kad nam ne ide, i kad nam ne ide - oni istom zestinom navijaju. Pa evo, prosle sezone, za onu duplu krunu - navijaci Zvezde imaju udela koliko i mi, igraci na terenu. I kad putujemo daleko, sretnemo ponekad navijacke autobuse. Pa tu igla ne moze da padne koliko ih je. Uvek su tu i hvala im na svemu. Oduzicemo se duplom krunom i ove godine.

***

Kako ste se osecali posle poraza od Selte?

STEVO GLOGOVAC: Mnogo mi je tesko bilo. To mi je bio jedan od najtezih trenutaka u zivotu. U jednom trenutku, kada je sudija svirao i onaj penal za Seltu, ja vishe.. ma nisam ni postojao na terenu. Mnogo mi je tesko pao taj poraz, nisam znao za sebe neposredno posle utakmice.
Ipak, trener Muslin je prishao, rekao da smo odigrali slabo, ali je i dodao: "Zivot ide dalje. Opet cemo mi u Evropu".
To je stil velikog trenera. Od njega smo mnogo naucili, svi mi koji nosimo zvezdin dres.
Ali da ponovim - mnogo mi je tesko pao poraz u Vigu, to mi je uostalom tek drugi poraz od kad sam u Zvezdi, i to drugi u Evropi. U prvenstvu, za ove dve godine koliko igram - nijednu utakmicu nisam izgubio. Ipak, Vigo cu pamtiti vecno, kao sto cu pamtiti kako sam cuvao Kezmana kada smo ih dobili 2:1, kao sto cu pamtiti proslavu duple krune. Takvi trenuci ostaju vecno u pamcenju. Zbog toga se fudbal i igra.

***

Vedran, Milenko, Australija:
Po turneji u Australiji, kakav utisak ste stekli o Delijama koji su se trudili koliko su mogli?

STEVO GLOGOVAC: Iznenadili su me. Stvarno su me iznenadili. Tek sam u Australiji video koliko je Zvezda veliki klub, i koliko zapravo ima Delija. To je ipak zemlja do koje smo putovali 24 sata avionom - a tamo: cudo.
Ono je bilo neverovatno, momci sa tribina su nas sve zapanjili. Da znaju pesme, da znaju sve o Zvezdi, da prave koreografije, da prave bakljade - to ni u snu nismo ocekivali. A tako je upravo i bilo. Pozdravljam ovom prilikom sve Zvezdine navijace u Australiji, uz njih - sve je bilo kao da igramo na nasoj Marakani.

***

Vedran, Milenko, Australija:
Koja tekma je u Australiji bila bas najvatrenija, po navijacima?

STEVO GLOGOVAC: To su bile utakmice u sklopu priprema. Svaki put je potpuno novi tim zapocinjao susret, ali je svaki put bilo izuzetno zanimljivo igrati sa ekipama iz Australije. Ne bih neku utakmicu posebno izdvojio, ali sto se tice navijaca - mozda ona prva, kada je bilo 7-8.000 ljudi, moze da se stavi iznad ostalih, jer smo prosto bili zateceni onakvim ponasanjem na tribinama, pesmom, bakljama, skandiranjem.

***

Sale, Australija:
Pomaze Bog Stevo kralju moj :) Evo samo da vidim kako si doputovao i da ti se zahvalim za vreme koje smo proveli zajedno dok si bio u sidneju. Pozdravi mi mnogo porodicu a i doktora, kako mu je aparat a i naravno kako te sluzi video kamera:))) Cuvaj se kralju moj,cujemo se mi inace uskoro... P.S Sta kazes za plazu BONDI BEACH?

STEVO GLOGOVAC: Doktor je odlicno, aparat jos bolje :) A kamera me sluzi odlicno, mada sam je dao zeni, ona voli da snima cerkicu. Pozdrav za Saleta, i nek se javi..

***

Che:
A sta bi sa plazom?

STEVO GLOGOVAC: A, da.. plaza. Sale, svaka cast za plazu. Svuda smo bili, ali ono gde si nas odveo je sjajno. Jes da nam nisi rekao da ima kolko-'oces ajkula, al' .. Boze moj, svi prvotimci su se vratili u Beograd i to je najbitnije :)
Nego, reci ti Saletu, znamo se mi od ranije, igrao je on kao mali u Zvezdari... reci mu da mu je porucio Stevo da nikad nije sreo nekog ko toliko ne voli da trci. Pa ono je bio cudo od igraca, iste poteze, isti stil imao - ko Mile Acimovic sad. Al, taj sto nije voleo da trchi na terenu, pa to je strashno. Tu opet dolazimo na onu pricu da samo radom i zalaganjem na terenu - da samo time moze da se dodje do velikih fudbalskih velicina.

***

Jovana Stanojevic clanski broj Internet Fan Club 374:
Posto je evidentno da se vi igraci na terenu odlicno slazete sto se vidi po rezultatima koje ste osvarili. Ja bih te pitala kako se slazete privatno, i da li mozes da izdvojis nekoliko fudbalera sa kojima se i van terena druzis?

STEVO GLOGOVAC: Privatno? Pa ono je uzivanje. Svi se medjusobno druze, ali bas svi. Dobro, ovi mladji, Acim, Lalatovic, Gvozdenovic, oni mozda malo vishe izlaze, a i treba.. mladi su. Mi, malo stariji, koji imamo porodice, ipak ne zaostajemo za njihovim izlascima mnogo. Dobro, zna se - svi moramo biti nazad pre 11 uveche, no opet - stizemo mi svuda.
Ali, moram da napomenem: ja igram ovaj fudbal skoro 20 godina, ali stvarno nigde nisam video takvo druzenje, takvo prijateljstvo kao sto je u Zvezdu. Nigde nisam video ni takvu disciplinu - kako na terenu, tako i van njega. Muslin tu ima ogromnog udela. Ali ogromnog. Nije nam on, naravno, govorio "treba da se druzite", ali sve je ucinio da se medjusobno postujemo, da gradimo taj neki unutrasnji odnos jedne celine, jednog tima. Zato se svi super slazu i na terenu i van njega.

***

Milenko, Melbourne, Australia:
Da li sledece sezone, za pripreme planirate opet da nas posetite u Australiji?

STEVO GLOGOVAC: Pristao bih odmah, samo da se ja pitam. Daleko je, stvarno, ali se isplati. Za onakvih 20 dana, makar i mukotrpnog rada kakav je i bio - isplati se ici. Isla Zvezda ili ne, ja cu u Australiju doci opet, sigurno.

***

Milenko, Australija:
Tvoje misljenje o Australijskom fudbalu, kako je: dobro ili lose?

STEVO GLOGOVAC: Napreduje. Sigurno da napreduje, to smo videli, narocito u Melburnu. Ima tu jos dosta prostora da se naprave bolji rezultati, ali polako. Napreduju i to je najbitnije. Pa evo, dokaz za to je da nam se u toj prvoj utakmici - strashno svidela igra jednog od "lokalnih" igraca. Sad je u Zvezdi, Bob Dragash, na probi. Visok, jak, talnetovan, videcemo da li ce se snaci i ostati. To je upravo dokaz da i australijski fudbal napreduje, cim postoje igraci na koje bi Zvezda mogla da racuna kada krene u nove evropske okrshaje. Uostalom i rezultati koji njihova reprezentacija postize nisu za potcenjivanje.

***

Kako se osecas sada kada si ispao iz prve postave?

STEVO GLOGOVAC: Dobro, ja sam imao jednu neugodnu povredu posle povratka iz Australije. Posle onakvog vremena i onih terena, dosli smo u Beograd, usred zime. Na tvrdom terenu, kakav nas je docekao, zadnja loza nije izdrzala, pa sam usled povrede - ispao iz kombinacije za prvu postavu.
Ali, kao sto rekoh vec - fudbal igraju najspremniji, i Zvezdi je utoliko lakse sto ima takav sastav da nije bitno ko ce da istrci na teren. Uloge se znaju, spremnih i pravih pojedinaca uvek ima, tako da se ni ne oseti odsustvo nekog povredjenog igraca. Nije bitno da li ja igram, samo je bitno da Zvezda pobedjuje.

***

Dragan Cosic:
Stevo da li imas ponuda od nekih klubova i da li u junu ides iz Zvezde?

STEVO GLOGOVAC: Bilo je ponuda, i jos uvek ih ima. Najkonkretnije su bile dve, na kraju prosle sezone kada smo i osvojili duplu krunu. U pitanju su bili jedan nemacki i jedan austrijski tim, ali .. Zvezda nije bila zainteresovana, jer ona nije klub koji igrace dovede da bi ih odmah prodala, vec da bi ih zadrzala i napravila ekipu kao nekada. Jos uvek ima ponuda, kazem, ali mene sve vezuje za Zvezdu. Ako se opet pojave konkretne ponude i pozivi, naravno da cu prvo sesti sa celnicima kluba i sa njima dogovoriti sta dalje.

***

Predrag, Slovenija:
Koga zelite na drugom mjestu-Partizan ili Obilic?

STEVO GLOGOVAC: Obilic, definitivno :)

***

Che:
Zasto?

STEVO GLOGOVAC: A dobro.. zna se da su Zvezda i Partizan najveci rivali. Ja komshijama ne zelim nikakvo zlo, ali.. samo neka su sto dalje od nas na tabeli.

***

Predrag, Slovenija:
Mislite da ce Jugoslavija sa novim trenerom Djoricom biti bolja?

STEVO GLOGOVAC: Zanimljivo pitanje.
Poznato je i nama, fudbalerima, da navijaci Zvezde ne podrzavaju reprezentaciju, ali to je sada neka druga prica.
Sto se tice konkretno ovog pitanja - to mogu da kazem samo jedno: selektor je, po meni, nebitan. Sve je u glavama igraca, veruj mi. Pa evo, bili su tu razni Santrachi, Zivadinovici, Boskovi.. sada na kratko i Petkovic. Tim isti - i rezultati isti. Da li je bas za sve odgovoran selektor? Sumnjam..
Sve je u glavama igraca, ponavljam. A to .. ko ce da igra, tu je bitan selektor. Svako od nas ima neku svoju viziju pravog i idelanog tima, i ja imam svoje vidjenje, ali, igraju oni koje selektor pozove. Djoricu licno, svaka cast za onih 2:2 sa mladom reprezentacijom u Hrvatskoj. Tu se upravo i vidi ono o cemu sam sad pricao: sve je u glavama igraca. Pa skoro isti tim je igrao i u Beogradu kad je bilo onih 6:1, 6:2, ne secam se.. a koji mesec kasnije - isti momci u plavom dresu mogli su i do pobede nad istim protivnikom.

***

Che:
Ko u Zvezdi zasluzuje kapitensku traku, ako naravno, na leto iz tima ode Bunjevcevic?

STEVO GLOGOVAC: Mislim da bi Drulic bio pravi kapiten. I po ponasanju na terenu, i van njega. Imao bih ja tu jos kandidata.. Pjanovic, Boskovic.. ko zna. Oni su odlicni momci, sjajni fudbaleri, ali je po meni - najmanje bitno ko ce medju njima biti kapiten. Bitno je da su svi tu, da smo i dalje jedan tim.

***

Che:
A sta mislis o sadasnjem kapitenu?

STEVO GLOGOVAC: O Bunji? Sve najbolje. Sjajan je na mestu na kome igra, stalno nas hrabri, upucuje gde, ko, kad treba da intervenishe. Pravi kapiten, nema sta. Mislim, decko je vec 4 sezone standardan u Zvezdi i to dovoljno govori.

***

Che:
Koji su ti dueli bili najtezi? Poznato je da Zvezda ne igra na striktnu markaciju od kada je Muslin preuzeo trenersko mesto, ali opet, koga pamtis od protivnika iz domaceg prvenstva?

STEVO GLOGOVAC: Sigurno da je bilo mnogo teskih utakmica, mnogo teskih duela, dobijenih i izgubljenih. Obilic ima dosta dobrih igraca: Filipovica napred, Obradovica pozadi.. to su sve sjajni fudbaleri. Pa onda Divic iz Ofk Beograda, Osmanovic, svakako.. pa onda odlicni Belic iz Vojvodine, mali "Guti" - Jovanovic iz Rada. Bora Stevanovic, takodje..

***

Che:
Cinjenica je da Zvezda ima tim od 20-ak igraca koji svi sa pravom mogu da konkurishu za prvih jedanaest. Ipak, kada bi bio u situaciji, kakvog bi igraca doveo u sadasnju ekipu Zvezde, tj. sta bi po tebi trebao da igra taj fudbaler kojeg bi doveo kao pojacanje?

STEVO GLOGOVAC: Zanimljivo. Znas, u pravu si kada kazes da za svako mesto ima po vishe kandidata. Ja i dalje ostajem pri svojoj tvrdnji da su to sve sjajni momci, sa velikim fudbalskim potencijalom. Ali ipak, kada bih vec mogao da dovedem nekog, mislim da bih se odlucio za igraca veznog reda. Ne zato sto nam je vezni red slab, daleko od toga, vec jednostavno - zato sto imamo najmanje igraca za sredinu terena, pa eto iz tog razloga bih se odlucio za nekog iskusnog veznjaka. Nikada igraca nije mnogo, pogotovu kada krenu borbe na vishe frontova.
Ipak, i sa ovim timom - mi smo za ovu nashu ligu - itekako jaki.

***

Che:
Jaki za nashu ligu, to znamo. A za Evropu?

STEVO GLOGOVAC: Tu nam iskustvo od prosle sezone, sa utakmica sa Dinamom iz Kijeva, Lesterom i Seltom - mnogo znaci. Ove godine cemo sve dati da opet osvojimo titulu, i da konacno napravimo veci uspeh u evropskim takmicenjima. U to racunam plasman u Ligu Sampiona. Iskustvo sa ranijih takvih mecheva je najvaznije, a mi ga, cini mi se, sada imamo.

***

Che:
Sta je to sto si video u tim evropskim utakmicama a cega nema na nashim terenima?

STEVO GLOGOVAC: Zalaganje igraca, na prvom mestu. Pa onda.. publika, koje u tim utakmicama ima najmanje nekoliko desetina hiljada. Ali, bitan je i naboj kojeg izuzetno mnogo ima po novinama uoci neke takve utakmice. Naravno, i zelja samih igraca na terenu tada je mnogo veca nego kada se igra pred praznim tribinama nekog malog stadiona..

***

Che:
Da li je prednost koju Zvezda u ovom trenutku sada ima (4 poena) dovoljna za titulu koja obezbedjuje borbe za ulazak u Ligu Shampiona?

STEVO GLOGOVAC: Ma kakvi. Cetiri boda, to se moze izgubiti u dve utakmice. Dovoljan je jedan remi na nekom gostovanju, poraz od nekog od jacih timova i opet smo daleko od shampionske titule. Mora se nastaviti niz pobeda, i to se moze samo dobrim i konstantnim radom. Kada to kazem, onda mislim da ni ovaj niz od 50 utakmica bez poraza - nije slucajno dosao. Ne obaraju se rekordi slucajno, niti se do titule stize lako..
Samo da mi pobedimo Partizan na JNA..

***

Che:
U borbi za titulu od presudne vaznosti su golovi. Prosle godine upravo se povredio jedan od najtalentovanijih napadaca kod nas, Jelic, ali srecom, golova je u protivnickoj mrezi uvek bilo dovoljno. Kada smo vec kod Jelica, znajuci koliko je teska povreda bila u pitanju i koliko je dug oporavak bio - kazi nam koliko ste vi, ostali igraci u klubu, pomagali da se on sto pre vrati na teren?

STEVO GLOGOVAC: Mnogo. Culi smo se redovno kada je bio na operaciji, bas kao sto je slucaj bio i sa Drulicem. I cim se Jelic vratio na trening, odmah smo dali sve od sebe da mu pomognemo. Znas, povredjenom igracu sve "smeta", od toga da se iznervira kada mu ne uspe dribling, do trenutka kada i na prvom treningu - promashi gol. Mi smo bili ti koji smo ga bodrili, hrabrili, razigravali, uletali sa mnogo manje zestine u klizeci start. Onakav talenat prosto smo morali da cuvamo..
I evo, vec se vide rezultati - dve utakmice, tri gola..

***

Che:
I, za sam kraj.. svim Delijama je omiljena i dobro poznata pesma: "Ko ce da nam baci dres, Stevo, Stevo.. ko ce da nam baci dres - Stevo Glogovac!" Sta ti mislis o tome?

STEVO GLOGOVAC: Nema tu mnogo da se misli. Uvek dajem dres, kad god sam u prilici. To mi valjda ostalo u secanju kada sam bio mali, pa kada je Zvezda dosla u Bilecu. Mi, klinci, svi odreda smo plakali kada nisu bacili dresove u publiku.
Od dana kada sam u Crvenoj Zvezdi - podelio sam preko 200 dresova. Mi dresove ne dobijamo na poklon, svaki moramo da platimo posle, ali ne mogu ja da ostanem miran na takve povike i zelje navijaca. Pa i ja sam bio na tribinama nekad i znam kakav je to osecaj. A to.. sto treba posle da se plati, to je druga prica :)
Jos kad bi ovi u klubu saznali da sam ko klinac ukrao jednu Zvezdinu loptu, bilo bi svasta :)
Na istoj onoj utakmici u Bileci, lopta je otishla preko tribine, nas nekoliko se zatrcalo, ali bio sam toliko brzi od ostalih da je to strashno. Uzeh loptu, kad vec nisam mogao dres.
Joj, sad kad cuje Stole, ekonom, za ovo.. naplatice mi je vec sutra, iako je od tad proslo skoro 20 godina :)

***

Che:
Stevo, hvala ti na vremenu koje si izdvojio za odgovore na pitanja sa sajta Delija.

STEVO GLOGOVAC: Hvala i svima vama koji ste pozeleli da nesto saznate o meni. Pozdravljam ovom prilikom sve Delije, i hteo bih da im porucim da cemo i ove godine - sve dati od sebe da opet osvojimo duplu krunu.

 

PricaGalerijaDerbiVeliki meceviIno gostovanja
VestiTekuca sezonaIzvestajiRezultatiAudio/videoVasi komentariForumChatGrupeIntervjuiShopDrugi o nama
KontaktiFree emailBerzaStadionLinkovi