Internet intervju - naš i vaš gost

Dragan Džajić

Članovi fanclub-a su vec obavešteni,a za ostale samo jedna početna napomena.Trudićemo se da intervjui preko interneta postanu redovni na našem sajtu,a zavisiće isključivo od dobre volje planiranih sagovornika.
Pošto je stiglo nekoliko istih ili vrlo sličnih pitanja,neka ćemo malo "cenzurisati", znači spojiti, razdvojiti i slično, da ne bi bilo ponavljanja, ali sva će biti postavljena.

Takođe,molimo da ako ste clan DELIJE Internet Fan Club-a,napišete i svoj članski broj.

Pošto intervju nije rađen po sistemu kratkih pitanja i odgovora, ne prenosimo ga u celosti već smo odgovore rasporedili, kako bi ih spojili sa vašim pitanjima. Takođe, da ne bi ponavljali, odgovor na nečije pitanje može se naći u odgovoru na neko slično.

Kao što vec svi znate,naš prvi gost je legenda našeg fudbala, jedna od Zvezdinih Zvezda, dugogodišnji direktor fudbalskog kluba, Dragan Džajić

2.decembra 1998, Delije Internet Fan Club je dobio ekskluzivni intervju sa Draganom Džajićem, verovatno najvećom Zvezdinom legendom, i čovekom koji na neki način predstavlja personifikaciju FK Crvena Zvezda.
I pored velikog broja tekućih obaveza Džaja je izdvojio 45 minuta - koliko nam je bilo potrebno da u prijatnom razgovoru u prostorijama FK Crvena Zvezda izložimo pitanja koja su preko Internet Fan Cluba stigla sa svih strana sveta. Da ne dužimo puno sa uvodom - da pređemo na ono što vas sigurno najviše interesuje - Džajini odgovori na vaša pitanja.


Pitanje postavio/la/li pitanje
Dragan Dzajić odgovara: odgovor

 

Miša #0002 Kako objašnjavate katastrofalnu situaciju u klubu i treće mesto na tabeli sa velikim zaostatkom?
Branko Brašanac #0256 Do kada će trajati agonija naše Zvezde?
Marko Cilić #0180 Kom mestu mozemo da se nadamo u domacem sampionatu???
Dragan Dzajić odgovara: Svakako da rezultati ne zadovoljavaju nikoga u klubu, a isto tako ni armiju naših navijača. Pre svega tu mislim na prvenstvo, gde smo svoje prilike propustili onda kada je to možda bilo najvažnije. Shvatite da igramo u ligi u kojoj su dovoljna 2 poraza pa da izgubite titulu. Mi smo u SFRJ gubili i po 5, 6 utakmica pa bi bili šampioni, sad smo se sa 2 poraza maltene oprostili. U Kupu smo još uvek u igri i tu se nadamo trofeju.
Što se tiče Evrope, Crvena Zvezda ove godine nije toliko nezadovoljna - ostvarili smo dosta veći broj bodova nego u prethodnim sezonama. Mežutim, činjenica je da smo 2 naše utakmice sa Lyon-om igrali na gostujućim terenima i uveren sam da bi bio drugačiji ishod da samo mogli da igramo na našem stadionu u atmosferi kakvu samo naši navijači mogu da naprave. Nažalost, UEFA UEFA je ovde ponovo pokazala svoju pravu moć, kao i '92 godine kada smo bili na pragu ponovnog plasmana u finale Kupa Šampiona
U ovom trenutku preokupacija nam je da napravimo dobru radnu atmosferu, da igrači više vremena provedu na stadionu, i to se već sprovodii. U poslednjih nekoliko kola smo pobeđivali, atmosfera je zadovoljavajuća, i očekujem da posle dobrog pripremnog perioda u prolećni deo sezone u svaku utakmicu užemo maksimalno spremni i motivisani

Partizan je značajno odmakao, ali mislim da u bitnoj meri možemo da kreiramo prvaka.
Miša #0002 Krajem 80-ih CZ je izašla sa petogodišnjim planom u kome je bilo zacrtano osvajanje jednog evropskog trofeja.Da li sada postoji sličan plan?
Dragan Dzajić odgovara: Tačno je da smo izašli sa tim palnom, i da nam je bila želja da dođemo do jednog evropskog trofeja - i imali smo sreću da osvojimo najjači.
Planovi za budućnost u Zvezdi postoje, i na nekoj od sledećih sednica upravnog odbora biće predstavljen jedan takav plan. Mislim da je CZ za stvaranje dobrog evropskog tima potrebno vreme. Svima je poznat odliv igrača u inostranstvo i teško dovođenje dobrih igrača, što je situacija celog YU fudbala. Normalno je i logično da sa takvim planom izađemo i takav plan će biti iznet ili na prvoj ili na nekoj od sledećih sednica upravnog odbora (UO). Mislim da je CZ jedini naš klub koji može nešto da uradi u Evropi i nadam se da ćemo u jednom petogodišnjem periodu koji ćemo zacrtati, i čiji ćemo plan striktno sprovoditi doći do određenih rezultata na međunarodnoj sceni
Miloš Jovanović Da se dobije jedan dobar tim ne treba prodavati igrače čim se uigraju! Šta mislite vi o tome?
Ivan Subotić Da li planirate da zadrzite jednu istu ekipu bar 2-3 godine (da ne prodajete glavne zvezde 4 godine pre isteka ugovora kao npr D.Stanković) ?
Dragan Dzajić odgovara: CZ je i do sada držala tim na okupu 2-3 godine, a u narednom periodu mora da ga drži 5 godina.To je garant za realnu šansu da se uradi nešto i na domaćoj i na međunarodnoj sceni. Mogu da tvrdim da će prodaja igrača kojima smo zadovoljni,od sad,od kad sam ja mestu predsednika CZ, biti vrlo,vrlo retka,da ne kažem da je neće biti. ???
Miša #0002 Kakve su pripreme planirane za polusezonu?
Dragan Dzajić odgovara: Cilj priprema je da na proleće CZ igra kako od nje očekuju njeni navijači. Najsvežiji je poziv koji nam je poslala Barselona za prijateljsku utakmicu 15. decembra, što ćemo još razmotriti. Imali smo ponudu da ponovo idemo u Kinu na 20-dnevnu turneju, ali to smo odbili. Pregovaramo za turneju po Francuskoj i tražili smo 4 utakmice i mislim da je realno da to dobijemo. Takođe, u igri je i Španija, tamo gde je toplije i gde bi se mogao odigrati veći broj utakmica. Pripreme će se odvijati u januaru,gledaćemo da to bude tamo gde budu povoljniji klimatski uslovi
Mrkailo,Vojkan Dimitrijević Molimo vas gospodine Džajiću da nam kazete šta će biti sa Pericom Ognjenovićem - da li ide napolje ?
Uroš Popović #0268 Koja su planirana pojačanja?
Aleksandar Glišović #134
Nenad Negovanović #246
Koji igrači su stavljeni na transfer listu za zimski prelazni rok?
Dragan Dzajić odgovara: Perici u junu ističe ugovor. Mi još nismo konkretno razgovarali s njim, ali ćemo mu ponuditi da ostane. Ukoliko ne pristane, nemamo ništa protiv da već sad napusti CZ, naravno uz obeštećenje. Kao što znate, Real Madrid je pokazivao interesovanje za njega, ali izgleda da je taj interes splasnuo, Real se više ne javlja, i jednostavno ne znamo kakva je situacija sa njim.
Mićić je u pregovorima sa nekim klubovima, konkretno još uvek ne znam da li će doći do realizacije toga. Njega bi pustili i zbog njegovih godina - 29-30, njemu je već vreme da ide u inostranstvo.
Što se tiče Pantelića, on još 2 godine ima ugovor. Bio je kod mene pre nekoliko dana i rekao je da su se neki nemački klubovi interesovali za njega. Rekao sam mu da nam se jave pa ukoliko se nađe povoljno rešenje možemo da razgovaramo o tome. Kao što vidite, sve su neke pretpostavke i kombinacije, ali još nijedan igrač nije otišao iz CZ.
Nećemo dovoditi neki veliki broj igrača, pošto ne postoji preka potreba za tim u ovom trenutku. Postoje neke kombinacije, ali to je veoma vezano i za odlazak Perice i eventualno Pantelića. Dok ne saznamo pravu situaciju oko ove dvojice igrača ne možemo razmišljati ni o nekim pojačanjima.
Ivan Subotić Da li će Zvezda dovesti boljeg golmana ?(Zašto Pesic greje klupu?)
Dragan Dzajić odgovara: Zvezda se uvek trudila da ima dobrog golmana. Jevrić je u početku branio dobro, ali više to ne čini onako kako se od nega očekuje. Što se tiče Pešića,on čeka svoju šansu, ali mislim da je to pitanje za trenera CZ.
Čalošević Aleksandar Zašto Zvezda ne posveti veću pažnju omladincima a ne došljacima, da podsetim da je genaracija pre dve godine harala u omladinskoj ligi a od njih trenutno niko nije standardan ?
Dragan Dzajić odgovara: Ovo pitanje mi se često postavlja, ali mislim da o ovome naši navijači nisu dovoljno obavešteni. Trenutno imamo 10 igrača iz našeg podmladka u raznim prvoligaškim klubovima, što je 20-godišnja praksa našeg kluba - od kako sam ja tehnički direktor. Prvo da ih pošaljemo na "kaljenje", pa ako se dobro pokažu mi ih posle godinu ili dve vratimo. Pošto se ta praksa pokazala kao uspešna nemamo nameru da je menjamo.
Marković Zasto Zvezda ne uzme kredit iz neke banke pa lepo dovede nekog bivšeg igrača koji greje klupu napolju i nije loš igrač a takvih hvala Bogu ima napolju. Nešto poput slucaja Croatia - Prosinecki.
Aleksandar Savić Kada cete kupiti Savicevica?
Ivan Petrović #0206
Vuko Dragasević
Edin Perezić #0202
Zoran Stajić
Al Capone
Marko Martinović
Da li ima mogućnosti da se vrate igrači koji su nekada igrali u Zvezdi i koji su, ako ta mogućnost postoji?
Dragan Dzajić odgovara: Zvezda sigurno neće dovoditi nekog igrača samo zbog njegovog imena. Može mu biti ponuđeno da se vrati samo ako mislimo da može da pomogne timu i da donose titule. Neću nikada vratiti igrača bez obzira na možda njegovu želju da se vrati, ako mislim da ne može da pomogne CZ. Za Stojkovića je kasno, s obzirom da se nalazi u takvim godinama.
Savićević je bio istekao ugovor, ali on želi da karijeru nastavi u inostranstvu.
Što se tiče mlađih igrača, svi imaju čvrste ugovore, tako da je teško doći do njih. Ponavljam da nikada neću vratiti onog igrača za koga smatram da ne bi pomogao CZ, bez obzira na njegovo ime i prezime, i želju za povratak.
Vlada Pavlović #0188 Džajo da li bi mi reako kada će Zvezda naći trenera kakvog zaslužuje.
Stanojević Kada će Zvezda najzad da dovede pravog trenera i da prestane da se vrti oko 3 ista čoveka, Šekularac, Boškov i V. Petrović nemaju klubove.
Dragan Dzajić odgovara: Teško je garantovati koliko će neki trener ostati na svom mestu. Čak i kad bi pregovarali sa Lipijem, Menotijemili nekim drugim poznatima trenerom. Promena trenera je uvek neprijatan potez, i Zvezda je poznata kao tim koji to retko čini. Međutim, ako situacija tako naloži, i ako je takva klima, mi se odlučujemo na taj korak. Igrom slučaja poslednjih godina smo ih menjali češće zbog slabijih rezultata i po pravilu dešavalo se da kad ih promenimo uzmemo trofej. Naravno, to ne sme postati praksa.
Vladan #0140 Gospodine Džajiću pošto se vidi da je naša liga propala i da smo na dobrom putu da zauvek prestanemo sa takmičenjem u LIGI ŠAMPIONA, hoćete li pristati da igrate u ovoj novoj evropskoj ligi (ukoliko bude formirana). Ligi u kojoj ce igrati najjači klubovi Evrope, svi prethodni osvajaci lige šampiona i INTERKONTINENTALNOG KUPA.
Miloš Smiljanić,Đole i Jova Kakve su sanse CRVENE ZVEZDE da igra u Evropskoj ligi koja će najverovatnije poceti 2000 ?
Ako bude te lige valjda ZVEZDA više neće biti prodavnica igrača, jer će i ZVEZDA dobijati dosta para ?
Dragan Dzajić odgovara: CZ ne bi imala ništa protiv,štaviše, bilo bi nam drago da učestvujemo u takvom takmičenju. Međutim, od tih naših želja do realizacije dug je put. Ukoliko bi dobili poziv sa zadovoljstvom bi ga prihvatili. Bilo je kontakta sa ljudima iz UEFA-e, ali nezvaničnih.
Đole Gospodine Džajiću,
Ako vam nije problem odgovorite mi na sledeća pitanja:
1. Koliko ce tačno gledalaca primati "Marakana" kada na svim tribinama budu bile stolice sa naslonima? (Ako imate mogućnosti recite mi i koliko će svaka tribina imati stolica)?
2. Sta ce pisati na istoku,zapadu i jugu ?
3. Kada će sve to biti gotovo ?
Marko
Aleksandar Glišović #134
Da li planirate da posle instaliranja novih stolica sa naslonima proširite i kapacitet stadiona (dogradite tribine ili nesto slično)?
Dragan Dzajić odgovara: 1. oko 56.000 sedećih mesta
2. na istoku će pisati CRVENA ZVEZDA, na zapadu će biti grb kluba
3. do početka prolećne sezone
U planu je izgradnja tri terena iza južne tribine i pokrivanje cele istočne, a možda i severne tribine. U planu su i izgradnja loža i još nekih prostorija na samom stadionu.
Želja nam je da stadion izgleda kako i dolikuje našem klubu.
Branko Brašanac #256 Šta je sa Brazilcima?
Dragan Dzajić odgovara: Moje lično mišljenje je da je Adilson igrač koji može da zadovolji zahteve CZ. - još je mlad i ima mesta za napredak, ima dobru tehniku, dok centarfor Vilijams nije zadovoljio moje kriterijume. Mišljenja sam da mu predložim da ne nastavimo saradnju u zimskom periodu. CZ je imala želju da dovede pojaćanja iz inostranstva, a ja sam želeo da to budu baš igraći iz Brazila.To se sve dešavalo dok sam bio na SP u Francuskoj i rekao sam trenerima da na raspolaganju imaju 40 dana da provere te igrače. Vladalo je jedno raspoloženje i trenera i navjaća i novinara da se dovedu takva pojačanja. Vilijams možda i nije imao sreću jer se malo i povredio, a taj period adaptacije može i da potraje.
Mogu vam reći da sam trenutno u pregovorima za kupovinu još jednog novog Brazilca - špic igrača.
Miomir Bilbija #0220 Kako ćete izabrati predstavnika navijača za upravni odbor ?
Dragan Dzajić odgovara: Tu nije ništa sporno, mi smo razgovarali sa navijačima. Kad ga oni predlože mi ćemo apsolutno to prihvatiti. Naša želja je da imamo takvog predstavnika u našem odboru i mislim da je to dobra praksa. Koga će Delije odrediti - to je njihova stvar.
Knindža Kako da vratimo navijače na stadion?
Dragan Dzajić odgovara: Mislim da je publika izgubila veru u ovaj način takmičenja, i u ovu ligu, i to je nešto što treba sve da zabrine. Ne znam šta je razlog tome, ali uopšte na svim stadionima, naše navijače interesuju samo pojedine utakmice u domaćem prvenstvu. MIslim da u dogledno vreme neće biti velikog broja publike. Za to postoje i objektivni razlozi, uostalom i način kako je odigrana prošla sezona i sve to, mislim da je publika izgubila veru u regularnost takmičenja i mislim da možda i iz tih razloga ne želi da dolazi. Ne radi se samo o kvalitetu, ima ekipa koje imaju kvalitet i može da se vidi dobar fudbal. Mislim da je regularnost glavni razlog za slabu posetu stadionima.
Joe,Uroš Popović,
Knindža
Uros Janić #0238
Kada će prestati rasprodaja igrača? Kada će zvezda imati jednu stalnu i odlučniju ekipu? Zašto su igrači neozbiljni i neodlučni ?
Dragan Džajić odgovara: Prošle godine imali smo ubedljivo najbolji tim u YU, pa nismo ništa uzeli od trofeja. Tu ima i veze regularnost koju sam malopre pominjao. Ja ću gledati da iz Crevene Zvezde ide najmanji mogući broj igrača - oni koji to moraju, i kojima ugovori ističu. Realno, sada je takvo vreme da igrača koji 5 godina provede u CZ veoma teško možemo zadržati posle isteka ugovora. Što se prevremene prodaje igrača tiče, mislim da će se to, dok sam ja predsednik CZ, vrlo retko dešavati, da ne kažem da se nikada neće desiti. Kao što sam već rekao, gledaću da što manji broj igrača napušta CZ
Nevena Golubović #0273 Zašto ljudi kao sto ste Vi, dozvoljavaju da se politika mesa u fudbal, i uopšte u sport?
Dragan Džajić odgovara: Moje mišljenje je da svako treba da radi svoj posao. Jednostavno ne treba da kao FK ulazimo u takve rasprave, i treba da se borimo na sportski način. Političari treba da dolaze na naše utakmice, to im niko ne može zabraniti. Napravli smo UO bez političara i mislimo da je bolje i za te ljude i za CZ da ostane ovako kakva je sadašnja situacija.
Radiša Jovanović #0045 Kako je moglo do sada da neki ljudi budu u zvezdinoj upravi a da njihove firme budu sponzori Partizana?
Dragan Džajić odgovara: Verujte da ne mogu konkretno da odgovorim, to je bilo u nekom periodu pre mog dolaska na mesto predsednika, ali mislim da je i to predimenzionirano. Mi smo razgovarali s tim ljudima i oni su shvatili da to nije trebalo raditi, a njihovo objašnjenje je bilo da oni nisu učestvovali u tome. Pretpostavljam da toga više neće biti.
Miša #0002 Da li CZ može da se izdigne iznad trenutne situacije u zemlji i da bude ono po čemu će se ova zemlja i narod prepoznavati?
Dragan Džajić odgovara: CZ se uvek izdizala iz teških situacija. Mislim da trenutna sportska situacija nije nešto teška, bilo je i mnogo težih. Jednostavno, igramo u takvoj ligi gde 1 ili 2 poraza mogu da vas koštaju titule. I fudbal je sastavni deo života, može se gubiti ili pobeživati, ali stvari ipak ne treba shvatati kao da je CZ u krizi.
Predrag Jovanović Šta je vaša tajna? Da li je to ono' 'raditi,raditi i samo raditi''?
Dragan Džajić odgovara: Ja sam dugo u CZ - već 36 godina, veoma dobro poznajem mentalitet ljudi i norme i šta treba raditi u CZ. To iskutvo mi govori ne samo raditi, raditi i raditi već da treba i znati raditi.
Miša #0002 Da li svoju ličnu i profesionalnu budućnost vezujete za CZ?
Dragan Džajić odgovara: Da, kao i do sada, a to datira od trenutka kada sam došao u CZ, i tako će biti dok iz bilo kojih razloga, više sile, ne budem mogao budem u CZ. Ja sam Zvezdaš, moja ljubav prema Zvezdi je ogromna, što svi znaju i što valjda ne treba da dokazujem. Imam želju da radim kao da sam prvi dan CZ, i tek želim i da da se nadmećem i dokazujem.

Veliko zadovoljstvo da vode ovaj razgovor imali su :
Miša - #0002 i
Caki - #0134
uz prisustvo Time - #0001