DELIJE Internet Fan ClubDELIJE Internet Fan Club

Fudbalski klub


Zvezda uzivo


Navijacki rekviziti
Grupe sirom sveta
Nadjite nekoga u svojoj blizini
Free email
Razmena polovnih rekvizita
Stadion
Linkovi ka sajtovima DELIJA i Zvezde


Pretrazite internet direktno odavde i pomozite sajtu DELIJA

Make Extra Money


Click here to visit our sponsor
Free Advertising from Click2Net!
 

vas i nas gost
Boban Stojanovic,
napadac FK CZ

 

   Postovani posetioci www.delije.net - u skladu sa tradicijom intervjuisanja licnosti iz Zvezdinog Sportskog Drustva, poslednji u nizu nasih gostiju bio je 22-godisnji Boban Stojanovic, mladi napadac koji je konacno dobio vecu minutazu u Zvezdinom dresu i za tili cas osvojio simpatije najvernijih navijaca..



Che:
Odakle Boban Stojanovic u nasoj Zvezdi?

BOBAN STOJANOVIC: Rodom sam iz Jakova i od osme godine sam u Zvezdi. Prosao sam znaci sve kategorije ovog kluba jer sam tu "jos od pre petlica". Za omladince crveno-belih sam igrao tri godine a '98 sam otisao u Zeleznik. Bio sam tamo sest meseci, nisam bio zadovoljan i vratio se kod predsednika na razgovor. Zatim sam otisao u Kinu na nekih 25 dana ali sam se posle tamosnje probe - vratio u zemlju. Zatim sam zaigrao u Jedinstvu iz Uba godinu ipo.. dve godine skoro, i - evo sad sam se vratio. To jest, sad sam poceo da igram a vratio sam se pre godinu ipo dana. I dalje imam dvojnu registraciju (i Zvezda i i Jedinstvo), a tako je bilo i dok je Muslin bio tu kada sam trenirao ovde a igrao za tim sa Uba.

***

Che:
Dok je Muslin vodio tim tebe nismo imali prilike cesto da vidjamo na terenu?

BOBAN STOJANOVIC: Ja i dalje mislim da je on veliki covek, veliki gospodin i veliki trener. Zasto tada nisam igrao vise - stvar je njegovog izbora..

***

Che:
Dobro, tada je konkurencija u napadu bila malo jacha, zar ne?

BOBAN STOJANOVIC: Jaka je konkurencija i sad, svakako. Sa druge strane nikada nisam govorio "Ja sam bolji od ovog ili onog", ali stoji to da i sada mislim da sam zasluzivao makar malo vecu minutazu.

***

Che:
Da li to sto je Drulic otisao tebi sada ostavlja vise prostora da se nametnes treneru?

BOBAN STOJANOVIC: Kad sam dosao u prvi tim upravo je Drulic bio taj koji mi je najvise pomogao. Znali smo se jos iz omladinskih dana kada smo odigrali par utakmica zajedno i on me je uputio u stvari kao sto su "kako se treba ponasati u klubu", "sta treba da radim" i slicno. Sve mi je tada bilo novo, prvi put sam bio deo prvog tima - i na tome mu jos jednom hvala.
Sada, kada je on otisao verovatno se otvorilo jedno novo mesto koje bih mogao da iskoristim ali ne treba zaboraviti da su pored mene u napadu jos: Pjanovic, Jelic i Mirkovic, a da su dosli Spalevic i Orahovac. Konkurencija jeste velika ali treba se boriti. Svako od nas - za sebe. Pa ko se nametne..

***

Che:
Ono sto je nama sa tribine bilo zanimljivo (i novo) jeste da si se ti kao napadac cesto vracao i pomagao saigracima u defanzivnim zadacima. Otkud ti na nashoj polovini terena?

BOBAN STOJANOVIC: Ne znam kako to da objasnim u par rechi. Jednostavno sam osetio da u tom i tom trenutku treba da se vratim i pomognem nazad. Na primer, usao sam u poslednjih pola sata protiv Zete i imao sam vise snage nego igraci koji su bili na terenu vec 60 minuta. Posto sam bio najodmorniji imao sam snage da se vracam i pomognem veznom redu. Kad god sam u prilici da im pomognem - to i uradim..

***

Che:
Da li tebe stavljaju u tim kao tipicnog centarfora pa se ti samoinicijativno vratish nazad, ili je to mozda neka tvoja druga zelja, da nisi klasican napadac, vec npr. polu-spic?

BOBAN STOJANOVIC: Ja sam klasican napadac. Medjutim, kada nam na Marakanu dodju slabiji timovi koji sa deset igraca igraju odbanu - onda tu nema previse mesta da kao napadac olako primis loptu u kaznenom i postignes gol. Nema prostora ni da se rastrcis kako treba pa onda moras da se vratis malo, da uzmes loptu, da odes na krilo ili odigras povratnu. A sto se tice moje zelje o mestu u timu, ona je jasna: sto blize golu. Na mestu centarfora igram vec pet godina..

***

Che:
Karijeru ipak nisi zapoceo toliko blizu protivnickog gola?

BOBAN STOJANOVIC: Ma da :) Poceo sam kao levi bek, kod Tome Milicevica. Igrao sam ja i veznog svojevremeno i nije mi bio problem da odigram i tu ulogu. Cinjenica je da sam od Obilica pa na ovamo, u ovih nekoliko utakmica gde sam poceo malo vise da igram - uglavnom ja namestao golove umesto da meni namestaju. Iz Zvezde sam otisao i u Zvezdu se vratio kao klasican spic, mada sam oduvek voleo da se vratim malo nazad, pa da se izvucem u stranu, da dodam pravu loptu za gol. Mozda bih se i snasao u nekoj takvoj novoj ulozi koju si spomenuo (polu-spic). Videcemo..

***

Che:
Sta je to sto mislis da moras da poboljsas u svojoj igri, a sta je ono za sta mislis da je dovoljno dobro za Zvezdu?

BOBAN STOJANOVIC: Uh. Pa ovako:
Spreman sam uvek da trcim. Uvek. Mislim da to ne moram da poboljsam. Mozda bih mogao da se malo vise posvetim tehnici, mada i za to ne mislim da mi je neka losa strana. Trebalo bi da poradim malo na tom skoku, igri glavom, da dobijem taj osecaj kad i odakle da se odrazim..
Sa druge strane, pregled igre imam dobar, ali mislim da to dolazi samo od sebe kada igras u kontinuitetu. Kada odigras vise utakmica za redom - tacno imash osecaj kad i kako treba da se ubacis, kad i kako ce se ponasati tvoji saigraci, pa onda sve bude lakse i tebi i njima..

***

Che:
Koliko tebi i tvojim saigracima znaci podrska Delija sa tribina? Koliko znaci podrska, a koliko i zvizduci koji su se cesto culi na pocetku ove sezone?

BOBAN STOJANOVIC: Normalno je da se prijatnije osecas kad ti aplaudiraju i kad te bodre. Ne samo da se osecas prijatnije nego nekako.. opusteniji si i dobijes tu sigurnost da tacno znas gde ces i kako ces sa loptom. A opet, kad navijaci pocnu da zvizde vrlo lako pogresis i onda ides iz greske u gresku.. Pocnes vise da razmisljas o tome, nego sto si skoncentrisan na igru.
Ovako, kad pogresis a oni i dalje pevaju, odigras losh pas a oni i dalje aplaudiraju - podstakne te to, pa krenes agrsivnije na sledecu loptu, podjes odlucniji u napad. Mnogo nam znaci podrska navijaca, ne samo meni nego svakom igracu u Zvezdi. Zamisli sta bi bilo da je sad protiv Zete bilo deset hiljada Delija na Severu..

***

Che:
To bi bila prica o atmosferi sa tribina, a kakva je atmosfera sada u klubu, posle odlaska Muslina?

BOBAN STOJANOVIC: Znas kako, ja nisam osetio ni kad Muslin bio tu da je atmosfera medju igracima losa. Iskreno, i kad su bili ovi losi rezultati na pocetku sezone nisam osetio da je tim "uzdrman". Svako je sa svakim razgovarao, komunikacija nikad nije nedostajala. To sto ne izlaze svi zajedno u grad ili da odu nekad na pice - mislim da je ipak privatna stvar svakog pojedinca. Ja se sa Markovicem i golmanom Disljenkovicem druzim vise nego sa ostalima, mozda i zbog toga sto se dugo znamo, mozda zbog toga sto smo slicnih godina.. Ali ponavljam: komunikacija i druzenje sa ostalima postoji i postojala je, jer nikada nekog incidenta medju fudbalerima naseg kluba nije bilo.

***

Che:
A kako na vas, igrace, utice ova mini-serija pobeda?

BOBAN STOJANOVIC: Ni ranije, na pocetku sezone kada nije sve bas islo kako smo planirali - nisu igraci krivili jedni druge zbog toga. Sada je samopouzdanje mnogo vece, poceli smo da dajemo golove, poceli smo i da ih primamo mnogo manje. Utice to na nas, svakako. Ovoga puta - pozitivno..
Nama je sada najveca zelja da napravimo dobar rezultat dobrom igrom u Kragujevcu, kako bi vratili publiku na nash stadion, kako bi i na tom derbiju koji je 3. novembra tribine bile pune, skroz. Samopouzdanje se vraca u nas tim, videlo se to i igrom i ponasanjem u mecevima sa Sutjeskom, Obilicem u drugom poluvremenu i sada sa Zetom..

***

Che:
Ti si kao mlad dobio sansu u prvom timu. Novi celni ljudi naseg strucnog staba najavljuju i novu praksu: uvodjenje veceg broja mladih Zvezdinih igraca, svojih omladinaca u igru. Da li mislis da Zvezda ima taj potencijal u svojim mladjim kategorijama i da li je to po tebi dobar potez?

BOBAN STOJANOVIC: Po meni, vecu prednost treba da imaju igraci koji su prosli Zvezdinu skolu fudbala nego neki koji su dosli sa strane. Daleko od toga da ja sada nekoga potcenjujem ili vredjam njegovo fudbalsko znanje i kvaltitet njegove fudbalske skole koju je prosao - ali zna se sta je Zvezda i zna se koliko je uspesan rad u njenim mladjim kategorijama. Ne kazem da ne treba dovoditi igrace sa strane, jer svako ko je kvalitetan - i treba da igra u ovom klubu koji je i najbolji i najveci kod nas. Sve sto vredi - treba dovesti u Zvezdu. Ali, samo ono sto vredi.

***

Che:
Nama se, sa tribine, ipak cini da je bilo i onih koji svojim kvalitetom nisu zasluzili mesto u prvom timu?

BOBAN STOJANOVIC: Kod nas su ipak u minulim godinama igrali i neki igraci koji mozda nisu imali kvalitet dovoljan za Zvezdu. A opet, znam da postoji nekoliko omladinaca koji mogu vec sada da se prikljuce prvom timu, ne samo zbog svojih neospornih kvaliteta vec i zbog ljubavi prema klubu.

***

Che:
Ipak, mnogi omladinci, ne samo iz tvoje generacije (1979. godiste) su otisli na kaljenje u neke druge, mnogo manje klubove?

BOBAN STOJANOVIC: Znas, lako je poslati "nekog klinca na kaljenje". Najlakse je omladincu reci: "Slusaj decko, ti nisi trenutno potreban Zvezdi, idi kali se u nekom malom klubu, pa ako nam zatrebas, zvacemo.. "
Hocu da kazem da je pravo kaljenje ovde, u prvom timu. A kada te posalju u neki mali klub koji se skoro uvek bori za opstanak u toj nekoj svojoj ligi - vrlo tesko tamosnji trener kome nije lako jer mozda njegov tim uskoro ispadne, vrlo tesko se on odlucuje da jednog omladinca ubaci u prvu postavu. Ne moze se napradovati u takvoj fudbalskoj sredini jer u borbi za opsatanak uvek igraju iskusni igraci, niko ne zeli nekog klinca tada da proba i ubaci u vatru. Po tim i takvim klubovima koji su u nizim takmicenjima ima trenera koji imaju "svoje" igrace, ima tu ponekad i namestanja rezultata. Sve u svemu - vrlo malo prostora i dobre atmosfere da bi neko ko je otisao na kaljenje - napredovao.
A i .. lako je tamo poslati nekog ko ne vredi. Ali onaj koji je prosao Zvezdinu skolu, celu - mora da vredi cim je igrao i bio dobar u jednoj Zvezdi.

***

Che:
Mlad si igrac i tek nesto vise od godinu dana si u prvom timu. Za to vreme mogao si da vidis i cujes Delije gde god ste igrali. Da li vi, igraci, ponekad prokomentarisete to sto vashi navijaci toliko putuju i toliko su vam verni da vam pevaju gde god da igrate po Evropi?

BOBAN STOJANOVIC: Kako da ne. Pa evo, prosle godine sam putovao za Kijev, na duel sa Dinamom u trecem kolu kvalifikacija za Ligu Sampiona. Kad smo videli koliko je navijaca doputovalo, kakav su ambijent stvorili, odmah je pocelo medju igracima: "Daj da izginemo na terenu, ako nista drugo - ne zbog nas, nego zbog njih na tribini koji su toliko putovali autobusima"

***

Che:
Zvezda ipak ove godine nije bas svaki put "izginula na terenu". Kako objasnjavas onih 0:6 protiv Nagoje, kada se Piksi oprastao od fudbala?

BOBAN STOJANOVIC: Tada se desila tragedija sa malim Vladom. Veruj mi da je to na nas u klubu uticalo strashno. U Japan je islo samo 12 igraca, i verujem da je takav los rezultat delom posledica i tog naseg psihickog stanja, ali i napornog puta i velike vremenske razlike na koju se tim nije mogao u jednom danu adaptirati. Ali, opet, nije to sve opravdanje za 6:0.
Znam, isli su i omladinci tada, golman je tada bio iz omladinske skole. Mlad, neiskusan, decko koji nikada nije igrao pred vise od par stotina ljudi - odjednom se nadje pred 50.000 navijaca i to na utakmici na kojoj se Piski oprasta. Mogu samo da mislim kako im je, tim mladim igracima, bilo da istrce tamo na teren. Nisam bio u Japanu, ali veruj mi - nisam siguran ni za sebe kako bih se osecao u takvoj atmosferi..

***

Che:
Ti si ipak bio najbolji strelac omladinske lige Srbije. Kako to da nije bilo vishe mesta za tebe od tog perioda pa do sada? Neki su pisali da si bio standardan clan mlade reprezentacije ali to ipak nije tacno?

BOBAN STOJANOVIC: Da, bas tako. Pozvan sam na turnir "Cele Vilotic" kada su postojale A i B selekcije nase zemlje jer su se birali igraci koji ce da idu na duel sa Englezima, u barazu za evropsko prvenstvo. Tad sam igrao sa Kezmanom u spicu, odigrao sam tih 4, 5 utakmica ali nisam putovao na baraz.
Tadasnji selektor me pitao, bukvalno: "Jesi ti najbolji strelac omladinske lige Srbije, i znam ja da si ti dao tol'ko i tol'ko golova, ali .. kome si ti te golove davao?!"
Pa mislim se: "Davao sam golove tim igracima, tim istim shtopirima koji idu za Englesku :)"
No, sta je bilo tad, bilo je. Oni su tamo odigrali lose, a ja nisam od onih koji ce reci "Bilo bi bolje da sam ja zaigrao". Razloge za moje neputovanje ne znam, mozda su stvari licne prirode, mozda je u pitanju bio neki bojkot prema Zvezdi, ko ce to znati..

***

Che:
Ta tvoja generacija je uopsteno govoreci, bila veoma jaka u nasoj zemlji. Kako ti procenjujes da ce tvoji vrsnjaci uticati na razvoj fudbala kod nas? Ne samo momci iz Zvezde, nego i ti igraci protiv koijh si igrao dok si bio u Omladinskoj ligi Srbije?

BOBAN STOJANOVIC: Znas kako. Mene zanima samo Zvezda. Ko ce sad iz OFK Beograda da ide u prvi tim, to me toliko i ne zanima, sem sto svakome zelim svako dobro, i kao igracu i uopste, u zivotu. Mene ipak najvise zanima moj klub i kako ja njemu mogu da pomognem.

***

Che:
Eh, kad bi bilo vise igraca u Zvezdi kojima je toliko stalo do svog kluba, gde bi nama kraj bio. No, reci nam malo vishe o tvojoj omladinskoj karijeri, posto znamo da je tih godina stvarno bilo mnogo dobrih igraca u Zvezdi.

BOBAN STOJANOVIC: Ja sam igrao u tri generacije omladinskog pogona Zvezde. U prvoj generaciji kojoj sam se i prikljucio iz mladjih kategorija - u napadu su bili Drulic i Lazetic i normalno je bilo da vishe sedim na klupi nego sto sam igrao. Ipak, i tada sam ulazio u igru. No, taj tim je zavrsio svoju pricu kada je za to doslo vreme. Oni su bili najjaca generacija od te tri u kojima sam igrao, jer smo tada npr. zavrsili prvi deo sezone sa svim pobedama. 15 utakmica - 15 pobeda. To je bilo dok je Pizon bio trener, posle je dosao Zota. Od tadasnjih igraca - njih 6, 7 su otisli u Vozdovac, u tu neku nashu, da nazovem "filijalu", jedan je otishao ovamo, drugi onamo, a ja sam ostao u Zvezdi i bio sa Dekjem Stankovicem u sledecoj generaciji Zvezdinih omladinaca. U poslednje dve sezone nismo uzeli titulu, jer smo uvek bili za bod iza Partizana.

***

Che:
Nekako se stice utisak da se u mladjim kategorijama igraci vishe trude na terenu od svojih starijih kolega koji dodju u prvi tim. Da li u Zvezdi postoje neki mehanizmi sankcionisanja fudbalera koji se nedovoljno trude ili jednostavno "otaljavaju" posao na terenu?

BOBAN STOJANOVIC: Bilo je takvih slucajeva i dok sam bio u omladincima. Jednostavno je to: sve se lepo vidi na terenu, i ko se koliko zalaze i ko koliko trci. Vi navijaci - ipak to najbolje uocite.
Sa druge strane, kada je sve tako jasno jer je sve i vidljivo - onda ni nema potrebe da trener sad pred svima kaze: "Ti i ti niste se dovoljno trudili". Svaki trener ima svoj nacin na koji ce ukazati igrachu na nedostatke koje je ispoljio. Da li je to sada izostavljanje iz prvog tima u narednom mechu, da li je to novcana kazna, sve zavisi.

***

Che:
Dakle, u Zvezdi postoji i novcana kazna za nezalaganje?

BOBAN STOJANOVIC: Pa, do sada toga nije bilo, pa ne znam ni da li takva mogucnost postoji u Pravilniku. Znam samo da se sigurno nije desavalo od kad sam u prvom timu - da neko nece da igra dobro. Ili igrac ne moze da odigra kvalitetno u datom trenutku, ili ga jos uvek muci povreda, ili nije dovoljno spreman. Pre ce biti da neko hoce, ali da ne moze iz objektivnih razloga.

***

Che:
Sta je to onda sto ovom Zvezdinom timu fali da bi svi igraci ginuli na terenu? Da li vama fali vishe gledalaca koji ce da vas zdusno bodre, ili vam mozda fali kontinuitet dobrih rezultata da bi i igra bila u kontinuitetu dobra, sa mnogo zalaganja svih koji nose crveno-beli dres?

BOBAN STOJANOVIC: Fali i jedno i drugo. Evidentno je da je bila kriza i da nisu bili rezultati kakve smo ocekivali, evidentno je da smo primali dosta golova a da efikanost nije bila na zavidnom nivou. Sve smo gledali da ne pogresimo kada primamo loptu da se ne bi cuo jos neki zvizduk, ali kako su poceli da se redjaju bolji rezultati - i nama je na terenu mnogo lakse. Em se pesma ori, em te publika bodri, em nekako sigurnije primash i predajesh loptu. Ma, fali nama i 20 hiljada ljudi na tribinama, a fale nama i golovi da udjemo u seriju. I jedno i drugo vracaju igracu samopouzdanje i jedno bez drugog ne ide.

***

Che:
Da li bi ti za kraj nesto porucio navijacima koji ce ovaj tvoj intervju citati na sajtu Delija?

BOBAN STOJANOVIC: Nemam sta drugo da im porucim sem da dodju u sto vecem broju na utakmice. Svojom brojnoscu i pesmom ce nam najvise pomoci, veruj mi. Znamo mi na terenu da kad igramo lose - da je to lose, ali nam tada pesma vishe pomaze nego zvizduci sa tribina. Mnogo, stvarno mnogo su nam i do sada pomagali, ali sada su nam jos potrebniji.

***

Che:
Tebi, Bobane, hvala sto si se odazvao pozivu na ovaj intervju koji si dao sajtu Zvezdinih navijaca. Nadamo se da ces nastaviti onako dobro kako si i poceo, i ako nista drugo da se onoliko trudish u dresu sa Zvezdinim grbom na grudima kao sto si to cinio i do sada..

BOBAN STOJANOVIC: Znas kako. Zvezda je moj klub od kad znam za sebe, i ako necu ja da ginem za nju, ne znam ko ce. Ne znam ko bi trebao pre mene da gine za nju, stvarno. Jer..
Zvezda je jedini klub koji volim. Jedini. Sto se mene licno tice - ja nikada ne bih isao odavde, ni "preko" cak. Zvezda je jedini klub u kojem bih zeleo da igram, i da se pitam - igrao bih ovde do kraja karijere.
Sto se tice tog mog zalaganja mogu samo da kazem: kad god i koliko god budem mogao da pruzim timu, to cu i uraditi. I vishe nego sto sam do sad. Koliko god budem mogao - dacu joj.
Ma..
sve za Zvezdu..

 

 

PricaGalerijaDerbiVeliki meceviIno gostovanja
VestiTekuca sezonaIzvestajiRezultatiAudio/videoVasi komentariForumChatGrupeIntervjuiShopDrugi o nama
KontaktiFree emailBerzaStadionLinkovi