Mala trema zbog tate redatelja

Glumica Jovana Balašević pre nekoliko dana završila je snimanje filma „Kao rani mraz“. Za nju je, kaže, olakšavajuća okolnost bila ta što je u ovom ostvarenju učestvovala čitava porodica, a uloga Male Vidre bila je pravi glumački izazov. Kao najteže na snimaju, pamtiće akrobatsko skakanje mame Olivere u Tisu.

- Utisci sa snimanja su suviše dobri da bih verovala... Još uvek sam pod utiscima. Kada bi naša država na jedan dan funkcionisala kao što je ekipa na filmu, ih, di bi nam kraj bio... Mala Vidra je prelepa uloga, veoma zahvalna za igru. Kroz priču doživi sjajne promene koje su pravi izazov za svaku mladu glumicu. Devojka koja u jednoj sceni čak izgovara replike pod imenom Lažni Deran i svojim izgledom zavara Nikolu, koga igra Marko Makivić, da se radi o dečaku, a ne o devojci - priča Jovana Balašević u intervjuu za „Blic“.



Da li je bilo naporno snimati ?
u kostimima na visokim temperaturama koje su bile tih dana?
- Snimati pored Tise... ne znam u kakvom kostimu bih morala da budem da bi mi to predstavljalo napor, zaista, bar ne još uvek.

Šta je vama bilo najteže na snimanju?
- Bilo mi je najteže da posmatram maminu scenu kada ona skače salto u Tisu, ona je neverovatno vešta i fizički sposobna, ali sam užasno strepela jer voda nije svuda jednako duboka, ali, bogu hvala, sve je prošlo veoma dobro.

Kako je bilo raditi pod Đoletovom rediteljskom palicom?
- Rad sa roditeljem-rediteljem je kao kada radite sa nekim ko vam je veliki prijatelj i podrška u životu. Istog smo senzibiliteta i jasno da smo se razumeli s par reči. Nije bila isključena trema, jer ipak treba ostvariti velika očekivanja.



Kroz ovaj film ste imali priliku da igrate sa mladim glumcima, ali i sa velikim glumačkim imenima. Ko je ostavio poseban utisak na vas?
- Nisam imala scene sa Radetom Šerbedžijom, Mirom Banjac, Peđom Bjelcem, ali sam bila na setu kada su snimali. Fascinantno je bilo posmatrati ih kako rade. Velika škola i iskustvo. Posebno me oduševio Mustafa Nadarević, koji mi nije bio direktan partner, ali smo imali jednu veliku zajedničku scenu. Kada vam takav glumac zada intonaciju, pravo je zadovoljstvo igrati.

S obzirom na to da je cela porodica bila na okupu na setovima, da li je to bila olakšavajuća ili otežavajuća okolnost?
- Olakšavajuća, naravno, mene moji roditelji, brat i sestra ne ometaju ni u jednom smislu. Naprotiv.

U filmu uloge imaju vaš mlađi brat i majka. Da li ste im davali neke profesionalne savete?
- Bratu da, mada je sestra majstor za rad sa glumcima, pa je ona sa njim pripremala scene. Ja sam ga više hrabrila. Mama se već okušala kao glumica i nisu joj bili potrebni nikakvi saveti, osim jasnih indikacija koje smo svi dobijali od Đoleta.

Da li biste prihvatili ulogu ukoliko bi Đole režirao još jedan film?
- Pobogu, naravno. I ne samo zato što mladi glumci danas nemaju taj luksuz da odbijaju uloge...

Kada se očekuje premijera filma „Kao rani mraz“?
- Ne znam, zaista. Snimanje je završeno, nećemo srljati sa montažom, možemo samo da računamo na autorsku nestrpljivost. Kad god da izađe... To je priča koja nema pogrešno, pogodno ili pravo vreme...