Intervju Djordja Balasevica za casopis Gloria



Rani mraz iz duse vjecnog romanticara

Novosadski kantautor zavrsio je snimanje flma o nesretnoj ljubavi Vase Ladackog, junaka svoje najpoznatije pjesm­e, u kojem uz legendarne glumce poput Rade Serbedzije i Mustafe Nadarevica glume i njegova supruga i troje djece

Zelio sam da „Kao rani mraz“ bude jedan staromodan ljubavni film, prepun emocija, strasti i karakternih uloga. I cini mi se da smo u tome uspjeli. A posebno mi je drago sto je rijec o projektu na kojem se okupila cijela moja obitelj: supruga Olivera je glavna producentica i glumica, najstarija kci Jovana igra glavnu zensku ulogu – lijepu al' sirotu Olinku, mlaDja Jelena je moja asistentica, dok je najmlaDjem Aleksi , pripala uloga sina Vase Ladackog – kaze 55-godisnji vojvoDjanski glazbenik i redatelj DjorDje Balasevic, presretan sto je nakon devet tjedana snimanja u VojvoDjanskim mjestima Ada i kovilj, te na obroncima Fruske gore, ovih dana na setu pala zadnja klapa.

Barunicin salto

U svom debitantskom filmu DjorDje Balasevic je okupio impresivnu glumacku ekipu: starog Vasu igra Rade Serbedzija, mladog Danijela Kovacevic, a u ostalim ulogama pojavljuju se legendarni glumci Mustafa Nadarevic, Zijah Sikolovic, Predrag Bijelac, Mira Banjac i mnogi drugi. Svi su oni odmah pristali na nastup, a redatelju je jedini problem bio pred kamere dovesti svoju suprugu Oliveru, nekadasnju gimnasticarku i nastavnicu tjelesnog odgoja, s kojom je u braku trideset godina.

- Djole mi je dodijelio ulogu barunice Beslin, akrobatkinje koja sa svojim cirkusom dolazi u Vojvodinu. U cijelom filmu ne izgovorim ni rijec, a moja uloga se sastoji od penjanja na stablo, gdje moram skinuti zapletenog zmaja, a pred gomilom zapanjenih mladica, koji su me predhodno zeljeli impresionirati skakackim umijecem, na kupalistu izvodim salto u rijeku Tisu – smije se Olivera Balasevic, koja je inace u svojim rukama drzala sve konce: pronasla je sponzore, osigurala cijelu filmsku ekipu, te organizirala snimanje, tako da se Djole mogao nesmetano posvetiti kreativnom dijelu.



- Prvo je Djole dugo pisao scenarij, potom sam ja mjesecima odgadjala pocetak snimanja, dok sve nije bilo potpuno spremno, jer sam perfekcionistica. U sportu sam naucila da su za dobar rezultat najvaznije pripreme, pa sam tako pristupila i ovom poslu – prica Olivera Balasevic.

Svoje impresije sa seta u skolskom satavu o temi „Kako sam proveo ljetne praznike“ opisao je 13- godisnji Aleksa Balasevic, koji u debitantskom filmu svog oca igra sina Vase Ladackog: „Imao sam malu tremu uoci prvog susreta s Radom Serbedzijom, svojim filmskim ocem. No, sve je dobro ispalo i ubrzo smo postali kolege. A na setu u Adi bilo je mnogo lijepih djevojaka.“



- I otac i sin Balasevic na snimanju su bili toliko samouvjereni kao da im je „Rani mraz“ deseti, a ne debitantski film – kaze Rade Serbedzija, koji se u stankama s snimanja s redateljem i ostalim clanovima ekipe castio vojvodjanskim specijalitetima, savijacom od maka, te urmasicama.

A zavrsetak snimanja obicno bi obiljezila pjesma Serbedzije i Balasevica. Drugi legendarni glumac Mustafa Nadarevic za svoju se ulogu – Madjara Verbesa, morao, pak dobro namuciti, jer je sve dijaloge izgovarao na madjarskom. Ipak, snimanje je teklo glatko sve do scene u kojoj Jovana Balasevic, inace profesionalna glumica rezignirano baca- lizalicu.



- Ni sam ne znam koliko smo puta je ponavljali, pa sam iznerviran na kraju Jovani zaprijetio da cu angazirati dublericu za tu scenu: tek tada ju je izvela kako treba – smije se DjorDje Balasevic, koji je godinama planirao na filmsko platno prenijeti zivot Vase Ladackog, junaka svoje popularne balade.

No u tome je uspio tek nakon nekoliko godina priprema i propale suradnje s Ljubisom Samardzicem. Njih dvojica su se, naime, jos prije pet godina dogovorili da ce Ljubisa rezirati film o Vasi Ladackom, ali su se u medjuvremenu posvaDjali, zbog cega je Samardzic u svojim filmovima „Jesen stize, dunjo moja“, „Konji vrani“ i „Blijedi mjesec“ ime glavnog junaka morao promijeniti u – Sava LaDjarski.

Tako da se DjorDje Balasevic na kraju sam morao prihvatiti reziranja filma koji govori o ljubavi Vase Ladackog i njegove Olinke. Njegova filmska prica zavrsava se tuzno, bas kao i pjesma: ratovi su prosli, godine prohujale, a Vasa i njegova Mala Vidra vise se nikad nisu sreli.