BALASEVIC U SIDU POSLE 22 GODINE

 

Pesma "Ziveti slobodno" sa talasa radio Sida i plakati "Devedesete" najavljivali su Djoletov dolazak u Sid posle 22 godine. Svi smo ziveli za taj 4.4.2001, kada ce se u hali "Srem" pojaviti Djole sa svojim "Dianfakblsima" i zapevati za nasa sremska - slovenska srca. Polako smo odbrojavali dane do koncerta, a u dusi uzbudjenost sto cemo se opet videti sa nasim Djoletom.
Dosao je taj zeljno ocekivani 4.4, prepuna sidska hala najavljivala je spektakl. Tacno u 20:00 Duda je savirao prve akorde pesme "Devedesete", odmah za njim je istrcao i Djole kroz prolaz izmedju tribina i zapevao, a za njim su postepeno pristizali i ostali clanovi benda. Djole se na pocetku koncerta malo nasalio na svoj racun, rekavsi: " Uh 22 godine je proslo, a mnogi mi govore da izgledam kao zmaj. Mada mi se sve vise cini da je u pitanju cika Jova Zmaj..." 

Ta sala je probila led i zatim su se nizale pesme: "Neki novi klinci" (za klince koji su u medjuvremenu od zadnjeg Djoletovog koncerta u Sidu stasali u ogromnu cetu Djoletovih fanova, medju kojima sam i ja), "Putuj Evropo", "Prva ljubav" (na zelju autora ovog teksta), "Provincijalka", "U razdeljak te ljubim", "Slovenska", "Oprosti mi Katrin", "Geda", "Ziveti slobodno" (naravno), "Prica o Vasi Ladackom", "Boza Pub", "Zivot je more" (kako je Djole rekao, tu pesmu je te veceri posvetio Oliveru Dragojevicu), "Za trecu smenu" (rudarima povrsinskih kopova "KOLUBARA"), "Namcor", "Sin jedinac"... Ko bi to sve nabrojao, same su izvirale iz Djoletovog srca. Bas kad je spominjao Olivera Dragojevica, Djole je spomenuo i pogranicna
mesta oko Sida: Berkasovo i Bikic Do (u Jugoslaviji) i Tovarnik i Sidske Banovce (u republici Hrvatskoj), rekavsi da se ne snalazi dobro u ovim novim granicama i zazeleo je dobrodoslicu za sve koji su te veceri bili u sidskoj hali "Srem" sa tih prostora. Zaista Djole je svojom pesmom brisao sve granice, pa i ovu oko Sida. 

Djole je kraj zacinio sa "D-molom", "Ringispolom" i normalno na kraju "Odlazi cirkus". U toku poslednje pesme Djole je rekao: "Ako nas nocas oko Iriskog venca zaustavi neka patrola i upita odakle idete, mi cemo odgovoriti iz Sida, od svojih". Te aprilske noci Djole je u Sidu zapalio pesmom i svojim optimizmom plamen kakav Djole samo zna da zapali, i koji ce plamtiti u nasim srcima vecno kao uspomena na Djoletov povratak u Sid posle 22 godine. Sa tribina sidske hale "Srem" se orilo: "Djole, Djole...", na sta je Djole na sebi svojstven nacin uzvratio osmehom, aplauzom i recima: "Sta vam je ljudi ja sam ovde samo gost". Te noci smo i Djole i mi bili domacini, i nadamo se da necemo vise cekati par godina da Djole dodje ponovo u Sid, nego da ce se on u Sidu osecati uvek kao domacin. Dva i po sata koncerta je proslo kao tren i rastanak sa Djoletom je bio neminovan, u srcu se osecala potreba za bar jos jednom pesmom, ali Djole je nestao u hodnicima sidske hale.
U ime svih "Balasevicevaca" iz Sida, Djole za spektakl u Sidu hvala, to ostaje za vecnost u srcu jer, veruj "BOLJE NIJE MOGLO".


NIKOLA GVOZDENOVIC ngvozdeni@yahoo.com