pisac: Danil Ivanovič Harms
naziv dela:
Nula i ... Ništa
izdavač:
LOGOS
mesto i godina :
Beograd , 1995

Stvori sebi pozu i budi istrajan da je očuvaš. Ja sam nekada imao pozu Indijanca, zatim Šerloka Holmsa, onda jogija, a sada histeričnog neurastenika. Poslednju pozu ne bih voleo još dugo da zadržim. Treba da izmislim novu pozu.
(1937)

str 106


Tema za priču.

Neki inžinjer postavio sebi zadatak da nasred Peterburga sagradi ogroman zid od cigle. Planira kako to da izvede, noćima ne spava, razmišlja. Polako se formira sekcija mislilaca inžinjera i pravi se plan za izgradnju zida. Odlučeno je da se gradi noću, ali tako da se za jednu noć i sagradi, da svi budu iznenađani. Pozivaju se radnici. Raspoređuju na radna mesta. Gradske vlasti o tome nemaju pojma i evo, najzad, noći, u kojoj treba sagraditi zid. Za njegovu izgradnju znaju samo četiri čoveka. Radnici i inžinjeri dobijaju tačan raspored gde da stanu i šta da rade. Zahvaljujući tačnom proračunu uspevaju da za jednu noć sagrade zid. Sutradan u Peterburgu - pometnja. Čak je i idejni tvorac zida potišten. Ni sam ne zna za šta da upotrebi zid.

(1929-1930)

str11


Jedan čovek legao da spava kao vernik, a probudio se kao nevernik.
Srećom, u njegovoj sobi se nalazila medicinska decimalna vaga i on je imao običaj da se meri svakog dana, ujutro i uveče. I eto, pre nego što je legao da spava, čovek se izmerio i video da je težak 4 puda i 21 funtu. A sutra ujutro, kad se probudio kao nevernik, čovek se opet izmerio i video da je sada težak svega 4 puda i 13 funti. Znači - zaključio je on - moja vera je bila teška negde oko 8 funti.

(1936-1937)

str 25


 

Basara | Borhes | K. Lj. Moravia | Harms | Šopenhauer | S. Pešić


www.oaza.co.yu